2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Meghalt az arc nélküli ember

2006. november 10. 08:45

Nyolcvanhárom éves korában meghalt Markus Wolf, NDK titokzatos kémfőnöke. Évtizedekig irányította az NDK állambiztonsági szolgálatát, a rendszerváltás után hazaárulás címén börtönbüntetésre ítélték.

Titkait is a sírba vitte

Wolfot, aki a 60-as évektől 1986-ig állt a keletnémet állambiztonsági minisztérium (Stasi) külföldi felderítési osztályának élén, az éjszaka folyamán álmában érte a halál Berlinben. 83 éves volt.

Markus Wolf apja, Friedrich Wolf orvos és drámaíró, testvére, az 1980-ban elhunyt Konrad filmrendező volt, a család a 30-as, 40-es években emigrációban élt Moszkvában. Markus Wolf az Ulbricht-csoporttal tért haza Kelet-Németországba, s egész fiatalon került a csúcsra a hírszerzésnél. A nyilvánosság sokáig nem is tudta, hogyan is néz ki, Nyugaton hosszú időn keresztül `arc nélküli embernek` számított. Csak a 80-as évek elején sikerült Stockholmban lencsevégre kapni; a napszemüveget viselő kémfőnök fényképe címlapfotó lett a világ számos újságában.

A tökéletes kém

A korábbi NDK hírhedt kémfőnöke, már 1986-ban elhagyta "a céget". Azt hangoztatta, hogy a Szovjetunióban beindult peresztrojka átértékelési folyamatot indított el benne. Közvetlenül Németország újraegyesítése előtt külföldre menekült, előbb Moszkvában bujkált, majd Ausztrián keresztül hazatért.

A hazatérést megelőző időszakban előkelő helyen szerepelt a német hatóságok által körözött személyek listáján. Hazatérése után hosszas bírósági huzavonát követően egy düsseldorfi bíróság 1993-ban, hazaárulás vádja alapján, hat év börtönbüntetésre ítélte. Az ítéletet később felfüggesztették, s Wolfot feltételesen szabadlábra helyezték.

Az elmúlt években idős kora ellenére rendkívül sokat szerepelt a nyilvánosság előtt. Több könyve jelent meg, a legutóbbi 2002-ben A barátok nem halnak meg címmel. A könyv hosszú időn keresztül előkelő helyen tanyázott a legkelendőbb német könyvek listáján.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár