2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bocsánatot kért az SS-őr unokája

2006. november 15. 09:30

Egy egykori német SS-őr unokája nagyapja tetteiért a holokauszt túlélőitől kért bocsánatot - jelentette a Jediót Ahronót című izraeli lap hétfőn.

A 27 éves Robin Pfarrkircher előző nap találkozott egy öregek számára fenntartott otthonban a 82 éves, magyar származású Lili Kertis-szel, aki 1944 augusztusától 1945 márciusáig volt a Bréma melletti obernheidei külső tábor foglya. Pfarrkircher nagyapja ebben a táborban volt felügyelő.

`Először nem értettem, hogy mit akar` - számolt be a német fiatalemberrel lezajlott találkozójáról Lili Kertis. `Lassanként azonban felfogtam tettének mozgatórugóit, s nagyon közel kerültünk egymáshoz` - közölte az idős hölgy a Jediót Ahronóttal. Lili Kertis mindenesetre nem emlékezett Pfarrkircher nagyapjára. `Hogyan is ismerhettük volna mi, zsidó női foglyok a német őröket. Még az arcukba se volt szabad nézni, ütleg járt volna ezért` - mondta.

A Frankfurt melletti Reinheimből származó Robin Pfarrkircher elmesélte, hogy még kicsi volt, amikor a nagyapja meghalt. Csak később látott fényképeket az SS-uniformisban pózoló nagyapáról, s kezdett el kérdezősködni. Az egykori obernheidei tábor még élő foglyainak a felkutatása hónapokba tellett. Robin Pfarrkircher az otthonban rendezett ebéden a holokauszt többi túlélőjétől is bocsánatot kért. `Mindnyájan könnyekig meg voltunk hatva` - mondta az egyik résztvevő az izraeli újságnak.

Robin Pfarrkircher két hétig akar Izraelben maradni, s az egykori obernheidei tábor minél több túlélőjével szeretne találkozni.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár