2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megjelent a 20. századi magyar fotóművészeti képgyűjtemény

2006. december 7. 09:30

Kiválasztott fényképek címmel a napokban jelenik meg az a fotóalbum, amely az elmúlt ötven év legjelentősebb magyar fotográfiáit mutatja be - közölte a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója kedden Budapesten.

A Magyar Fotóművészek Szövetsége létrejöttének 50. évfordulója alkalmából megjelenő album a szervezet tagjainak képeiből válogat - ismertette a bemutatón Baki Péter. A vaskos, 376 oldalas albumban 111 szerző 329 fotográfiája látható egyrészt a Magyar Fotográfiai Múzeum, másrészt a szerzők saját gyűjteményéből.
A kötet képeit válogató Baki Péter elmondta: szeretnék, ha az album egy XX. századi magyar fotóművészeti képgyűjtemény szerepét is betöltené.

Hangsúlyozta, hogy a válogatás során nem a nevek, hanem a képek alapján döntött az alkotásokról. Az albumban, csakúgy, mint a Kiválasztott képek címmel novemberben a Budapest Galériában nyílt kiállításon, a szocialista realizmus és a neoavantgárd stílus jegyei egyaránt megjelennek, de szerepelnek a kiadványban történelmi, művészi fotók is.

A bemutatott köteten kívül két fotóalbum jelent meg a közelmúltban a Fotóhónap alkalmából. Kincses Károly jegyzi a Fényképeskönyvet, amely Pécsi József legfontosabb fotográfiáit foglalja magában. Az album a Magyar Fotográfiai Múzeum és a Magyar Fotóművészek Szövetségének közös kiadásában látott napvilágot.

Szintén Kincses Károly válogatta a képeket a Mérték című albumhoz, amely az Ernst Múzeum (M)érték - Világhírű magyar fotográfusok című kiállításának anyagából nyújt válogatást. Az angol és magyar nyelven megjelentetett könyv Brassai, Robert Capa, André Kertész, Moholy-Nagy László és Martin Munkácsi 159 fotográfiáját mutatja be, a képek készítésének időrendi sorrendjében.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár