2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A mindenható főtitkár: 100 éve született Brezsnyev

2006. december 19. 17:00

A prágai tavasztól a pangásig

Az igazi krízist azonban az 1968-as prágai tavasz jelentette számára. A brezsnyevi pártvezetés nehezményezte a Dubcek által irányított Csehszlovákia `revizionista, szovjetellenes` és a `liberalizmus irányába mutató` politikáját, így Brezsnyev elrendelte a Varsói szerződés tagállamainak intervencióját. A szovjet vezető még az SZKP KB egyik 1965-ös ülésén nyíltan kimondta, hogy a Szovjetunió saját érdekövezetének tekinti a `baráti szocialista országokat`, és kész azokat megvédeni a külföldi támadásoktól. A Brezsnyev-doktrínaként is ismertté vált elv kimondta továbbá, hogy ha valamelyik `testvérországban` veszély fenyegetné a szocializmust, az minden szocialista ország közös ügye. Brezsnyev ezen elvek alapján rendelte el a prágai tavasz letörését.

A hetvenes évektől azonban új szelek fújtak a Kremlben. Amikor Washington kijátszotta a Kína-kártyát, Brezsnyev lépéskényszerbe került. Az amerikai-kínai közeledést megelőzendő Moszkva is új fejezetet nyitott a másik szuperhatalommal fenntartott kapcsolataiban. Nixon elnök 1972-ben Moszkvába látogatott, s a két fél aláírta az enyhülés éráját felvezető, a hadászati fegyverzetkorlátozásokról szóló SALT-I szerződést. 1973-ban Párizsban létrejött a vietnami háborút lezáró béke, így az Egyesült Államok és a Szovjetunió is újabb nagy tehertől szabadult meg. Az enyhülés jegyében Brezsnyev ellátogatott az NSZK-ba, majd Egyesült Államokba is. A legjelentősebb lépés persze az 1975-ös Helsinki Záróokmány aláírása volt.

A Szovjetunió azonban - egyre nyilvánvalóbbá váló megreformálhatatlansága miatt - stagnálni, majd romlani kezdett, csakúgy, mint Brezsnyev egészsége. Vezetősége utolsó éveit a pangás időszakaként emlegetik, rohamosan romló szellemi állapota miatt a háttérben álló emberek vették át az irányítást. A Szovjetunió 1979-ben bevonult Afganisztánba, ezzel olyan súlyos gondot vett a nyakába, amelynek megoldása utódaira maradt.

Brezsnyev, aki ma leginkább a viccek és a "pangás" révén él az emberek emlékezetében, 1982. november 10-én halt meg. Halála után az örökéletűnek hitt Szovjetuniónak is alig tíz éve volt már csak hátra.

(MTI-Panoráma - Pietsch Judit, Sajtóadatbank)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár