2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rendeződhet a Lengyelországból kitelepített németek ügye

2006. december 22. 11:00

Az 1945-ben Lengyelországhoz csatolt területekről elűzött németek kártérítési követeléseinek kétoldalú rendezését szorgalmazta a lengyel külügyminiszter szerdán, bár továbbra is homályosan fogalmazott azzal az előző napi felvetésével kapcsolatban, hogy tárgyalják újra az 1991-ben megkötött német-lengyel együttműködési szerződést.

"Meg kell oldanunk a problémát, ehhez párbeszéd kell és a felek együttműködése. Látjuk az együttműködési szándékot, és örülünk ennek. Még nem tudom, hogy a rendezés milyen formát fog ölteni"
- jelentette ki Anna Fotyga a sajtó képviselői előtt.

A német kormány korábban leszögezte: nem lát semmi okot arra, hogy újratárgyalják az 1991-es szerződést. "Lengyelországnak a Németországhoz fűződő kapcsolataiban határozottabb hangot kell megütnie" - hangsúlyozta a külügyminiszter asszony, az államfői, illetve a kormányfői tisztséget betöltő Kaczynski fivérek által meghirdetett irányvonalnak megfelelően. Egyúttal kizárta, hogy újratárgyalják az 1990-es, a jelenlegi országhatárok sérthetetlenségéről szóló szerződést. "Az abszurdnak is vannak határai. Nehéz elképzelni, hogy Lengyelországnak területi követelései legyenek Németországgal szemben" - mondta.

A miniszter kedd reggeli rádiónyilatkozata azért váltott ki meglepetést Németországban, mert minden valószínűség szerint összekeverte a két szóban forgó, 1990-es és 1991-es szerződést. Az NDK megszűnése és a lengyelországi rendszerváltás után ugyanis a német és a lengyel fél azonnal két szerződést kötött. Az egyik megerősítette Lengyelország határainak végleges jellegét, a másik a két ország széles körű együttműködéséről szólt. Egyikben sincs szó az elűzött németekről.

A külügyminiszter asszony keddi nyilatkozatában nem tért ki arra, hogy kormánya milyen értelemben kívánná módosítani ezeket a szerződéseket, de Varsó már többször is felvetette hivatalos formában: kössenek olyan szerződést, amely kölcsönösen, mindkét irányban kizárna minden egyéni követelést.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár