2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mozikban az új Hitler-paródia

2007. január 4. 15:00

A bukás - Hitler utolsó napjai című háborús dráma után itt a következő egészen új szemléletű Hitler-film, Dani Levy Mein Führer: az igazán legigazibb igazság Adolf Hitlerről című komédiája.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungban közölt interjúban Dani Levy A bukás című, Hitlert egyedülálló módon emberközelből bemutató filmről elmondta: `Jó ötletnek tartottam Hitler emberi vonásait is bemutatni. De nem akartam szánalmat érezni Adolf Hitler iránt, úgyhogy a film eléggé összezavart`. Levy A bukás `erőltetett hitelességét` is kifogásolta, és mint elmondta: már a film forgatásakor `nagyon birizgált, hogy készítsek egy ellenfilmet.`



A bukás alkotói ugyanis arra törekedtek, hogy Hitler utolsó napjainak minden részletét valósághűen ábrázolják és leszámoljanak a pszichopata szörnyeteg mítoszával. Levy filmjének nézőpontja is hasonló és a cselekmény is a hitleri Németország utolsó napjaiban zajlik, de Hitler itt zavarodott vénemberként jelenik meg, aki kis hajójával háborúsdit játszik a fürdőkádban, kutyáját náci egyenruhába öltözteti és PR-tanácsadója egy koncentrációs táborlakó zsidó.

A fiktív történet a német népet lelkesítő utolsó, nagyhatásúnak szánt Hitler-beszéd körül forog, amivel nem boldogul a mély depresszióba zuhant vezér. Joseph Goebbels propagandaminiszter találja meg a megoldást a zsidó színész, Adolf Grünbaum személyében, aki még a kezdetek kezdetén színpadi tanácsokkal látta el Hitlert.

Ezután a koncentrációs táborból előszedett Grünbaum segít előkészíteni a beszédet, közben pedig azon mesterkedik, hogy meggyilkolja Hitlert. A helyzet fokozódik, mikor a borbély véletlenül levágja Hitler fél bajuszát, aki ettől úgy megdühödik, hogy rekedtre üvölti magát. A naggyűlésen beszéd helyett így csak tátog és Grünbaum mondja el helyette a szónoklatot, amelynek eredeti szövegétől újra és újra eltér és nevetségessé teszi a Führert.

A film január 11-én kerül a német mozikba.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár