2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egyre jobban vigyázzák az angol örökséget

2007. január 8. 11:45

Újfent az érdeklődés középpontjába került Anglia történelmi épületeinek megőrzése, amikor helyi aktivisták és az állami intézmények tudatosabb magatartásra szólítottak fel a nemzeti örökséggel kapcsolatban.

A BBC - korábban a Múlt-koron is bemutatott - népszerű örökségvédelmi sorozata azt az érzelmi kötődést ápolja, amellyel a Brit-szigetek közösségei viseltetnek történelmi örökségük iránt. A veszélyeztetett épületek angol listájának közzétételével arra mutatott rá, hogy helyreállítási munkák nélkül ezek az épületek visszafordíthatatlanul pusztulásnak indulnak, valamint, hogy az állagmegóvás és restaurálás pusztán az anyagi lehetőségeken múlik. A brit helyzet valóban változóban van: tavaly megnőtt azon felhívások száma, amelyek az épületek megóvására irányítják a figyelmet, májusban pedig az English Heritage (Angol Örökség Alap) indított lelkesítő kampányt, végül egy nemrég tartott konferencián a veszélyben lévő műemlékek védelmére ösztönözték az érintett régiókat.

Heritage Counts

Az egyik - még most is - aggodalomra okot adó példa a közép-angliai Coventryben található County Hall, egy 1784-ben épült György korabeli épület, amelyet az 1990-es évek elejétől már nem használnak. Az épület neve arra az időre utal, amikor Coventry még megyei jogú város volt, és az épület oldalán lévő emléktáblán a városban tartott utolsó kivégzés időpontja szerepel: 1849.

"A County Hall jó példája annak a kihívásnak, hogyan lehet új és fenntartható módon hasznosítani Anglia patinás épületeit. Ha egy épületet már nem használnak az eredeti rendeltetésének megfelelően, igen nehéz a modern szükségletekhez igazítani, anélkül, hogy megbontanánk az épület építészeti egységét" - mondta Tim Johnston az Angol Örökség közép-angliai igazgatója. Szerinte csak kellően átgondolt tervekkel lehet ezeket az épületeket sikeresen beilleszteni a közösség életébe.

A kreatív helyreállítás példája lehet azonban a Tamworth közelében fekvő polesworthi kolostor (Staffordshire), amelyben oktatóközpontot hoztak létre, s gyerekek megismerkedhetnek a 16. század közepéig itt élt bencés apácák életével. A kolostor pompás hátsó udvarán vakok és gyengénlátók számára is érzékelhető kertet alakítottak ki.

Ismerje meg az angol örökségvédelem további eredményeit!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár