2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltárulnak az ismeretlen Mao titkai

2007. január 9. 14:00

Jung Chang és férje, Jon Halliday megírták a Vadhattyúk "felülnézetét": Mao Ce-tung életrajzát, amely előző könyvükhöz hasonló megközelítéssel tárja fel a kínai vezető életének titkait.

A szerzőről

A kötet mögött egy évtizednyi kutatómunka áll. A szerzők felkeresték és megszólaltatták Mao életének még élő, számos ismerőjét, azokat is, akik eddig némaságba burkolóztak. De az érintett kínaiakon kívül meginterjúvolták gyakorlatilag az összes külföldit is, aki valaha is érdemi közelségbe került Maóhoz. Így jött létre az eddigi leghitelesebbnek mondható Mao-életrajz, tele döbbenetes fordulatokkal.

Akit mindebből megismerhetünk, nagyon távol áll az eddigi Mao-képünktől. Korántsem csak az idealizmus vagy valalmiféle jobbító ideológia vezérli. Egyre törekszik felfelé, és útját jócskán egyengeti Sztálin, aki már a húszas évektől hol ellenfél, hol szövetséges. A könyvből kiderül az is, ahogy Mao hazug mítoszt gyárt a Hosszú Menetelésből és a Japán elleni háborúból, zsarol, mérgez és intrikál, hogy célját elérje. Márpedig 1949, azaz Kína meghódítása után a titkos cél nem más, mint a kínai világhatalom. Ezt az álmot kergeti a Nagy Kormányos, és éhen veszejt harmincnyolcmillió embert. Ha ehhez még hozzáadjuk a Mao-éra többi áldozatát, több mint hetvenmillió halottat kapunk békeidőben.

A könyv pedáns történetírás a Vadhattyúk mesemondói hangján: a könyv szinte testközelbe hozza a közelmúlt Kínájának általunk is ismert szereplőit. Legfőképpen Mao személyiségét, aki gátlástalanul érvényesíti akaratát minden észérv ellenében. Megnyílik előttünk a maói udvartartás is, hogy tanúi legyünk az eldugott sarkokban játszódó tragédiáknak. És persze megjelenik Mao valahány felesége, szeretője és gyereke - a torzult személyiség áldozatai. Tartalmában és megközelítésében is mérföldkő ez a könyv: rengeteg újat mond a szaktörténésznek és az érdeklődő olvasónak egyaránt.

Senkit ne riasszon el a könyv terjedelme: a több mint 800 oldal az írók és fordítók lelkiismeretes munkájának köszönhetően könnyen fogyasztható. A tájékozódást egyértelmű átírási szabályok, térképek, kronológiák, családfák és névmutatók segítik. Az ismeretlen történetet fotók is illusztrálják, így ezekkel válik teljessé a nyugati bestseller listákat hosszú hónapokig vezető könyv tartalma.

Chang, Jung - Halliday, Jon: Mao. Az ismeretlen történet (Mao. The Unknown Story). Ford.: Frank Orsolya, Latorre Ágnes, Révész Ágota. Európa Könyvkiadó, Bp., 2006. 884 o.
Ára: 4500 Ft

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár