2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Polgárháborútól tartott a brit kormány az ír zavargások idején

2007. január 10. 12:30

Brit kormánytitkok a levéltár most feloldott iratai között

A levéltár több érdekes témában is feloldott iratanyagokat, az alábbiakban ezek között tallózunk.

Prescott, a tőkehal háború harcosa
Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott hivatalos irat szerint John Prescottot a `józan ész hangjának` is lehetne nevezni az 1976-os tőkehalháborúban játszott szerepe miatt, amikor megpróbált megegyezésre jutni Izlanddal. Törekvései azonban nem nyűgözték le a brit miniszterelnököt. A 30 év után közzétett iratok szerint Prescott, aki akkoriban munkáspárti parlamenti képviselő volt, a halászati jogokról heves viták után megszületett megegyezést követően küldöttséget vezetett James Callaghan kormányfőhöz. Tom McNally, a miniszterelnök politikai tanácsadója - ma liberális demokrata főrend - nem nagyon szorgalmazta a találkozót. `Nem örülök, hogy ennek az ügynek az előterébe kerül. És annak sem örülök, hogy Mr. Prescott fogja vezetni a küldöttséget. Meg kell adni, hogy Prescott mondott néhány hasznos dolgot az oslói megállapodás óta, de a vita során támogatást és vigaszt nyújtott az izlandiaknak.`

A miniszterelnök és a kutyatilalom
Harold Wilson brit miniszterelnök személyesen lépett közbe, amikor egy tanácsülésen - veszettségveszélyre hivatkozva - megpróbálták kitiltani a kutyáját a nyaralójából. Telefonhívások és levelek váltották egymást a kormányfő és a Scilly-szigetek tanácsa között, míg végül sikerült tisztázni a félreértést. 

Esőcsinálás a szárazság ellen
Egy dokumentumból kiderül, hogy az 1976-os pusztító aszály idején a kormány tekintetbe vette az esőcsinálást is, és ehhez Norvégiából akartak vizet hozatni. A levelek szerint a 250 éve nem tapasztalt szárazság egyre nagyobb aggodalmat keltett. A kormánynak adott tanácsok között szerepel az is, hogy egy Morecombe-öbölnél építendő duzzasztógát olcsó módja lenne a vízszerzésnek.

Anglia ragaszkodik a Koh-i-noor gyémánthoz
A most nyilvánosságra hozott iratokban az is szerepel, hogy Anglia visszautasította Zulfikar Ali Bhutto pakisztáni miniszterelnök kérését, aki országa számára szerette volna visszakapni a felbecsülhetetlen értékű Koh-i-noor gyémántot. "A gyémánt a miénk, mindegy, hogy jogosan birtokoljuk-e vagy sem. Világosan megmondtuk, hogy megtartjuk" - áll a külügyminisztérium egyik feljegyzésében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár