2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Műalkotásoktól a profi reklámokig: 50 év francia plakátjai

2007. január 11. 17:00

A Budapesti Francia Intézet és a Budapest Galéria január 17-én nyíló közös kiállításán a francia plakátok elmúlt 50 éve kel életre.

A művészi plakát Franciaországban a XIX. század végén jelent meg először, méghozzá olyan tehetségek révén, mint Toulouse-Lautrec vagy Mucha. Őket Cappiello, majd az első világháború után Carlu, Cassandre, Colin és Loupot követte. 1945 után egy új generáció jelent meg: Savignac és André François Cassandre tanítványai, míg Villemot, Paul Colin iskolájának óráit hallgatta.

A galéria oldala - Nézegessen magyar plakátokat is!

Az uralkodó stílus - a vizuális bohózat - megalkotója Savignac volt a Monsavon kis tehenével. A háború utáni nyomorúságos időkben ugyanis a franciáknak szükségük volt a nevetésre: a komikus, kis figurák, állatkák, amelyek a termékkel úgy játszanak, hogy közben annak legjobb tulajdonságait hangsúlyozzák, a közönség igényeinek tökéletesen megfelelt. Az élénk színek, amelyeket Villemot-hoz hasonlóan a többi plakátművész is használt, tovább emelték a hirdetések vidámságát.

A 60-as évek végén aztán a plakátművészetet egyszerre több hatás is érte: egyrészt a fotó, a reklámügynökségek és a marketing megjelenése, másrészt a svájci (pl. Jean Widmer) és a lengyel (Cieszlewicz) művészeti stílusai. A 68-as májusi forradalom plakátjai pedig mintaként szolgáltak az egész világon, felborítva az addigi stílusokat.

A fiatal grafikusok, Grapius plakáttervét követően, erősen politizálódtak és visszautasították a reklámszakmát. A nemzeti és regionális kulturális intézmények látványos fejlődése és a fesztiválok mentőövként szolgáltak a plakátművészet megmentéséhez. Le Quernec, Quarez, Michel Bouvet, Batory és Catherine Zask már azt az új francia iskolát képviselték, amelyet az egész világ ismer, és amely tovább éltette a francia művészi plakát fogalmát.

A galériában kiállító művészek: Gruau, Malclès, Cieslewicz, Reiser, Mai 68, Savignac, Topor, Siné, Wolinski, Alexinski, Ungerer, P. Bernard, Zask, Curchod, Batory, Appeloig, Bouvet, Villemot, Folon, Grapus, Ferrari, Klein, Quarez, M/M, Widmer, Paris-Clavel, A. François, Kiffer, Bazooka, Morvan, Excoffon, Le Quernec, Jacno, Dali Mathieu.

A kiállítás megtekinthető: 2007. február 18-ig, hétfő kivételével naponta 10-18 óráig
Helyszín: Budapest Kiállítóterem, 1056. Bp., V. Szabad sajtó u 5.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár