2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megbírságolták az ókori szemetelőket

2007. január 12. 13:15

Olasz kutatóknak nemrég két olyan feliratot sikerült olvashatóvá tenni, amelyek a szemétlerakást tiltották meg az ókori Herculaneum városában.

Illegális szemétlerakó az ókorban

Herculaneumot és sokkal híresebb szomszédját, Pompejit, a Vezúv kitörése pusztította el i.sz. 79-ben. A leletek tanúsága szerint a helyi hatóságoknak fontos feladatot jelentett a hulladékkezelési probléma megoldása.

Luciano Rosario Maria Vicari, a Nápolyi Egyetem optikai laboratóriumának igazgatója és munkatársai megvizsgálták a város ciszternájának keleti oldalán talált hirdetőtáblát. A közvélemény tájékoztatására használt felület egy részén tették közzé a "tituli picti"-nek nevezett festett feliratokat, amelyek a városi rendeletekről és intézkedésekről tájékoztatták a lakosságot. A fekete színű feliratokat nagy gonddal vésték a vakolatba, és amikor érvényüket vesztették, "a korábbi feliratokat vakolatréteggel tüntették el, helyet biztosítva az új információnak" - mondta el Vicari a Discovery News-nak.

Az egyik feliratot, amely Alficius Paulus szemétlerakást tiltó rendeletét tartalmazza, Matteo Della Corte feliratszakértő találta meg a 20. század közepén. A kutató rájött, hogy a vakolat alatt egy másik felirat is található, amit azonban nem tudott elolvasni. A festett feliratok ugyanis gyorsan elhalványodnak a nap és az eső hatása miatt.

"A tinta már alig volt látható, a vakolat is megrongálódott. De az infravörös reflektográfia segítségével sikerült olvashatóvá tenni az eltűnt feliratot. Bizonyosan ezt a technológiát Herculaneum és Pompeji más részein is alkalmazni tudjuk" - mondja Vicari. Egy másik, Rufellius Romanus és Tetteius Severus által kibocsátott felirat a ciszterna környékén megtiltja a szemétlerakást. Vicari egy harmadik feliratot is talált, amelyet azonban még meg kell fejteni. A kutató szerint ezt a feliratot egy járókelő készíthette a piac közelében található ciszterna hirdetőtábláján.

Egyenlőtlen szigor

"A hatóságok meglehetősen szigorúak voltak. A rendelet megszegőinek, ha szabad polgárok voltak, bírságot kellett fizetniük. A rabszolgákat megkorbácsolták"
- nyilatkozta a kutatásvezető. A Nápolyi-öbölre néző Herculaneum ugyanis a gazdagok lakhelye volt mesés villákkal és kertekkel. "Herculaneum társadalmi arculata nagyban különbözött Pompejitől. De az a tény, hogy a szemétlerakást tiltó rendeleteket újra és újra ki kellett adni, azt bizonyítja, hogy a szemétkérdés súlyos problémát jelentett a város számára" - állítja Mario Pagano, Herculaneum régésze, aki geológusok, vulkanológusok és antropológusok közreműködésével rekonstruálta a környék pusztulás előtti mindennapjait. A szakértő szerint "roppant izgalmas és fontos ez a kutatás, mert Pompejiből rengeteg felirat került elő, de többségük választási közleményeket tartalmaz. A herculaneumi lelet ennél több: igazi csemege".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár