2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

1300 éves hajó tanúskodik az arab hódítás koráról

2007. január 26. 12:30

Izraeli kutatók egy 1300 éves hajó maradványainak segítségével szeretnék tanulmányozni a térség történelmének egyik kevéssé ismert szakaszát, az arab hódítások korát.

A hajót tíz éve találták Haifa közelében egy öbölben - ahol 2000 évre visszamenően találtak 25 másik hajót is -, de a leletről csak most számoltak be. A Haifai Egyetem munkatársai azt állítják, hogy a hajó a Szentföld történelmének olyan időszakából származik, amelyről csak keveset lehet tudni, ezért sokat segíthet a kutatásban. Arról az időről van szó, amikor az arabok már meghódították a Közel-Keletet, s a tudósok eddig nem tudták, hogy érkezésük után fennmaradtak-e a korábbi kereskedelmi hagyományok.

Az 1300 évesre becsült hajó az egyetlen tárgyi lelet, amely ebből az időből fennmarad. A kutatók kiderítették, hogy négy-öt fős legénysége lehetett, és a part mentén fel-alá hajózva kereskedelmi tevékenységet folytatott: erre utalnak a fedélzetén szállított 30 egyiptomi agyagedényben talált hal-, szentjánoskenyér- és olajbogyó-maradványok.

Joseph Drori, a tel-avivi Bar-Ilan Egyetem munkatársa szerint a sivatagból érkező arab hódítóknak nem volt tengerészeti hagyományuk, így nem valószínű, hogy a legénység arab lett volna. Akkoriban egyébként is a legtöbb ember keresztény, zsidó és hellén volt a még kicsi arab népesség mellett. Amikor a hajó elsüllyedt, a Szentföldet Damaszkuszból kormányozták, amelynek uralkodói éppen akkortájt építették fel Jeruzsálemben többek között a Sziklamecsetet és az Al-Aksza mecsetet.

"A hajó így arra szolgáltathat bizonyítékot, hogy a korban a hódítások ellenére zavartalanul folytatódott a helyiek tengeri kereskedelme. Ha a hajó kora tényleg helytálló, akkor ez egy nagyon jelentős lelet"
- nyilatkozta a Haaretz című izraeli napilapnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár