2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Marihuánával gyógyítottak az ókori egyiptomiak

2007. február 6. 11:45

A hippik gyógyszere

A háború azonban ebben a kérdésben is változást hozott: 1944-ben a LaGuardia-jelentés arról számolt be, hogy a korábbi kutatásokkal ellentétben a marihuána nem okoz erőszakot, eszméletlenséget vagy szexuális bűncselekményt, mégcsak nem is vezet függőséghez.

Az ENSZ már nem volt ilyen megengedő: 1961-es droglistáján a cannabis az opiátokkal és a kokainnal került egy helyre, mivel `kemény addiktív hatása van` és veszélyt jelent a közegészségre. Csak az orvosi és tudományos használatát engedték, és a korábban már ismerttté vált Anslinger részvételével működő WHO bejelentette: a cannabisnak nincs a modern gyógyászat számára értéke, és 25 év múlva el fog tűnni.



A szigorítás ellenére a marihuána ekkor lett igazán népszerű a fehér középosztályból származó fiatalok között, emiatt a Kennedy- iilletve Johnson-kormányzat is azt szorgalmazta, hogy oldják fel a szigorú büntetéseket. Ekkor a cannabis-használatért letartóztatottaknak a hatóságok is inkább gyógykezelést javasoltak a büntetés helyett.  Az évtized végére elkészült ENSZ jelentés már 200-250 millió cannabis-használót jelentett világszerte.

Nixon további szigorításokat javasolt, ám a liberalizálást nem lehetett megállítani: 11 szövetségi állam nem büntetett tovább a használatért, és a többiek is csökkentették a kiszabható büntetések mértékét, majd 1975-ben elvben a részleges orvosi használatot is engedélyezték. 1976-ban Hollandia is eltörölte a büntetést, és - bizonyos feltételek mellett - szabaddá tette a marihuána használatát.

A szabályozás ellen számos tiltakozást szerveztek a szigorítást követelők, majd a Reagan-kormányzat is a jogszabályok szigorítása mellett állt ki. Az első elnök, aki maga is elismerte, hogy marihuánát használt, Bill Clinton volt, bár elmondása szerint "nem tüdőzte le".

Jelenleg is tart a vita a szer speciális gyógyászati célú alkalmazása körül, a cannabis ugyanis többek között alkalmas a rákos betegek kemoterápiás kezelése során fellépő táplálkozási nehézségek kezelésére, illetve a glaukómás betegek szemében az intraokuláris nyomás csökkentésére is. A cannabis gyógyászati felhasználása mellett érvelők nyomására jelenleg az USA több államában az orvosok - kísérleti jelleggel - felírhatnak cannabist a betegeiknek. Kanadában pedig 2005 óta cannabis-tartalmú gyógyszert is felirhat az orvos.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár