2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Tudorok a kihalás szélére sodorták Anglia vadállományát

2007. február 2. 12:30

A legkedveltebb áldozatok

A babona miatt vadászták

A kártékonynak kikiáltott állatok lemészárlása nagy üzlet volt. "A törvényt végül a 18. század közepén visszavonták, mert az emberek aggódni kezdtek a brit vadállományra gyakorolt hatásai miatt. De ekkor már túl késő volt. Sok faj ekkorra már a kihalás szélére került" - mondja Lovegrove.

Könyörtelenül vadászták például a manapság igen kedvelt és védett sündisznót, a kutató szerint a 17. század második felétől a 18. század első feléig félmillió penny jutalmat osztottak szét ezért az állatért. "A sündisznókat azért mészárolták le, mert azt hitték, hogy éjszaka kiszívják a fekvő tehenek tőgyéből a tejet. A törvény 4 penny jutalmat ígért egy sündisznó fejéért - négyszeresét a görényért, vadmacskáért, hermelinért vagy menyétért fizetett összegnek."

Más vadakat is igen kedveltek, így I. Erzsébet egy pennyben állapította meg a ma veszélyeztetett állatnak számító vadmacskáért fizetett jutalmat. A vadmacska iránti gyűlölet azonban akkora volt, hogy az elöljárók többet is hajlandóak voltak fizetni a megölésükért. "Egy vadmacska fejéért egy shillinget is megadtak. A 17. században mintegy 5000 esetben fizettek jutalmat a vadmacskák megöléséért Angliában és Walesben."

A gabona védelmének ürügyén a törvény kihalásra ítélt rengeteg nem kívánatosnak vagy haszontalannak tartott fajt, de olyan állatok is áldozatául estek a vadászatoknak, amelyeket tudatlanság vagy babonák miatt nem kedveltek.

"Olyan állatok kerültek a kártevők listájára, mint a vadmacska, a nyuszt, a sündisznó, a havasi varjú, a harkály, a kormorán és a jégmadár, pedig ezek többsége teljességgel ártalmatlan. A listán szereplő fajok közül sok éppen hogy hasznos volt a mezőgazdaság számára, mivel kártevőkkel táplálkozott" - mondja Lovegrove. "A vadállomány és a környezet egyaránt szenvedett, és még ma is szenved azoktól a hatásoktól, amelyeket a középkorban bizonyos állatfajok szisztematikus kiirtása okozott" - állítja a kutató.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár