2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sztálin ajándéka is a lengyel nemzeti örökség része lett

2007. február 6. 16:00

A lengyel nemzeti örökség részéve nyilvánították a hét végén a varsói Kultúra és Tudomány Palotáját.

Nem a véletlen műve, hogy az ötvenes években épült `szocreál` felhõkarcoló nagymértékben hasonlít a moszkvai Lomonoszov Egyetem épületére és a sztálini idõszak több más, megalomániát tükrözõ szovjet középületére. A Kultúra és Tudomány Palotája (lengyel nevének rövidítésével Pkin) ugyanis `a Szovjetunió ajándéka` volt a lengyel népnek; szovjet tervek alapján szovjet mérnökök és munkások építették 1952 és 1955 között.

Eredetileg Sztálin nevét viselte, de a desztalinizáció jegyében még a szocializmus éveiben eltávolították a szovjet vezető nevét az épület falairól. Sok lengyel gyűlölte és gyűlöli ezt az építményt mivel a szovjet uralom jelképét látta, látja benne, és szép számmal vannak olyanok is, akik nem (vagy nemcsak) politikai, hanem esztétikai szempontból (is) kifogásolják. A Varsói Képzőművészeti Intézet illetékese sem az épület szépségével, építőművészeti kvalitásaival, hanem "történelmi értékével" indokolta a döntést.

Az 1989-es demokratikus fordulat után sokan szorgalmazták a "sztálinizmus e jelképének" lebontását, de azok akarata érvényesült, akik szerint a palota már annyira ismertté vált a világban, hogy elképzelhetetlen nélküle a varsói belváros. Az mindenesetre tény, hogy a Pkin a lengyel főváros fontos idegenforgalmi látványosságává vált. Különösen a 114 méteres magasságban létesített panorámaterasznak van nagy vonzereje van a turistákra, mert pompás kilátás nyílik onnan a városra.

Ez a 230 méter magas, 42 emeletes épület a legmagasabbak közé tartozik Lengyelországban, a világon azonban csak a viszonylag szerény 164. helyet foglalja el. Egyebek között egy hatalmas, háromezer főt befogadó kongresszusi termet, továbbá színházakat, filmszínházakat, kiállítótermeket, irodákat és egy uszodát foglal jelenleg magába. Évtizedekig magányosan állt Varsó központjában, és ugyancsak elütött környezetétől, az utóbbi években azonban több modern felhőkarcoló is épült köréje.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár