2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Batthyány börtönlámpását is láthatjuk a Budapesti Történeti Múzeumban

2007. február 7. 17:00

Batthyány Lajosról, Erzsébet királynéról és a Pesti Kabaré történetéről tervez kiállításokat az idén a február elején megnyílt Madarász-tárlat mellett a Budapesti Történeti Múzeum (BTM).

Batthyány-emlékév kapcsán Batthyány Lajosról, Magyarország első miniszterelnökéről rendez kiállítást a Hadtörténeti Múzeummal közösen a Budapesti Történeti Múzeum. Az április 11-én nyíló tárlaton a 200 éve született politikus egykori cellájában használt börtönlámpást is megtekinthetik majd a látogatók - mondta el érdekességként a főigazgató. Kitért arra, hogy a kiállításhoz kapcsolódva egy tanácskozást is rendeznek, amelyen a szakértők Batthyány Lajos hadseregszervezéséről folytatnak eszmecserét. Megjegyezte: nem biztos, hogy Kossuth Lajos szerepe akkora volt a toborzásban, mint ahogy az utókor hiszi.

A Pesti Kabaré megnyitásának századik évfordulója alkalmából a szórakoztató intézmény történetét bemutató tárlatnak ad helyet május 18-tól a BTM. A múzeumi világnapon megnyíló kiállításon a látogatók nyomon követhetik, hogyan lett az eleinte inkább irodalmi hangulatú szórakozóhelyből a kispolgári érdeklődés középpontjában álló színház - jegyezte meg Bodó Sándor.

A múzeum Erzsébet királyné, Ferenc József felesége emlékének szenteli idei negyedik, júniusra tervezett tárlatát. A szűk családi körben Sisinek becézett királyné életét bemutató kiállítást az Erzsébet magyarországi lakhelyéül szolgáló Gödöllői Királyi Kastélyban nyíló tárlattal párhuzamosan szervezi a BTM. A két esemény apropóját több évforduló - a királyné születésének 170., a királyi pár koronázásának 140. és Sisi első magyarországi látogatásának 150. jubileuma adja - mondta az MTI-nek Papházi János, a gödöllői intézmény munkatársa.

Bodó Sándor a Budapesti Történeti Múzeum tervei kapcsán hangsúlyozta: a jövőbeni kiállítások megvalósulása az intézmény szűkös anyagi lehetőségei miatt mindig a forrásokat biztosító sikeres pályázatok függvénye. A múzeumban február 2-án nyílt meg az a tárlat, amely Madarász Viktor festőművész hagyatékát tárja a látogatók elé. A május 10-ig látható kiállítás a BTM azon projektéhez kapcsolódik, amelynek keretében egy-egy budapesti kerület helytörténeti gyűjteményét mutatja be. A Madarász-tárlat a XV. kerületi rákospalotai múzeumból került ideiglenesen a BTM falai közé.

A főigazgató elmondta azt is, hogy március 5-ig meghosszabbították a Györgyi-Giergl család három évszázada című kiállítást. A tárlat egy pesti polgárcsalád életének történetén vezeti végig a látogatót a XVIII. századtól számos festmény, műtárgy, dokumentum és fénykép segítségével. Az intézményhez tartozó Aquincumi Múzeumról szólva a BTM főigazgatója elmondta: az idei évben várhatóan befejeződnek az Elektromos Művek volt székházán végzett felújítási munkálatok. A patinás épület átadásával jelentős kiállítótér áll majd rendelkezésre az aquincumi kincsek bemutatására.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár