2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Beárazzák a brit kulturális örökséget

2007. augusztus 17. 12:00

A hazai örökségvédelem feladatai

A hazai Kulturális Örökségvédelmi Hivatal hatósági feladatai között - amint honlapjukról is kiderül - a műtárgyak védetté nyilvánítása, felügyelete, kiviteli engedélyezése, nyilvántartása, és a kulturális javak védelmében érintett nemzeti, EU-tagállami és nemzetközi szintű hatóságokkal, szervezetekkel való együttműködés szerepel.

A piaci árát nem ismerjük

A KÖH Műtárgyfelügyeleti Iroda vezetője szerint az esetleges műtárgyvásárlások az állami elővásárlási keret terhére történnek. Dr. Buzinkay Péter a Múlt-kornak elmondta, hogy a közgyűjtemények műtárgyakat túlnyomórészt a saját költségvetésükből, ill. külső, támogatói forrásokból vásárolnak, és ebbe a KÖH-nek igen kevés beleszólása van. A hivatal mindig egy már aláírt adásvételi szerződés alapján tesz nyilatkozatot, hogy be kíván-e lépni a vásárló helyébe: "Itt tehát már van egy piaci ár, nem kell nekünk kitalálni". Az árazás realitását a piacon előforduló más hasonló tárgyak alapján ellenőrzik.

Az örökségvédelmi törvény alapján a közgyűjteményi (múzeumi, könyvtári, levéltári) tárgyak a törvény erejénél fogva védettek, ezen kívül pedig a KÖH-nek védetté kell nyilvánítania a "kiemelkedő jelentőségű és pótolhatatlan javakat". Ez a védett közgyűjteményi és védetté nyilvánított műtárgyállomány mindenképpen értékes és jogi szempontból is megkülönböztetett csoport.

Ezek között nyilván elkülöníthető egy még szűkebb, több szempontból is felbecsülhetetlen értékű állomány. "Az természetesen nehezen határozható meg, hogy mi is tartozzék ide, de személy szerint a koronázási jelvényeket, a tihanyi alapító levelet mindenképpen ide sorolnám" - mondta el Buzinkay Péter. "Nagy múzeumaink, közgyűjteményeink és egyházaink több olyan tárgyat is őriznek, melyek még biztosan - szakmai és tágabb közmegegyezéssel is - ide sorolhatók lennének". Buzinkay szerint a külföldi kölcsönzések esetében a múzeumok feladata a biztosítási érték meghatározása, és mivel "a KÖH nem felügyeleti szerve a múzeumoknak, így nem is rendelkezik erről adatokkal".

A hazai biztosítók közül az UNIQA biztosító kínálatából próbáltunk tájékozódni a műtárgyak védelméről, persze arra tőlük sem kaphattunk választ, hogy milyen összegért biztosítanák a koronát vagy a Parlamentet, nem is beszélve a világörökségi Andrássy útról.

Az UNIQA műtárgybiztosítása egy "speciális, minden kárra kiterjedő úgynevezett All Risks biztosítás". Ez magában foglalja mindazokat a károkat és veszteségeket, melyek a műtárgyakkal történhetnek, mint pl. tűz, villámcsapás, robbanás természeti katasztrófa, mint pl., árvíz, földrengés, vezetékes vízkárok, betöréses lopás, rablás, vandalizmus következménye. Fontos, hogy a biztosítási fedezet mindemellett kiterjed még az egyszerű lopás kockázatra, valamint mindennemű törés- és sérüléskárokra is.

Ön szerint mi és mennyiért kerülhetne fel egy hazai örökségvédelmi kataszterre? Itt megírhatja nekünk!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár