2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A lokalitás történeti felértékelődése

2007. április 3. 13:15

Nagy-Britanniában számos sikeres helytörténettel foglalkozó önkéntes projekt zajlik az épületfelújítástól a háborús emlékekről szóló könyvkiadásáig.

Mikroszintű emlékezet

A történelem társadalomtörténeti megközelítése már jóval korábban felértékelte a helyi közösségi tapasztalatokat, de a lokális örökségvédelem és a helytörténeti kutatások felívelő időszakának fontos intézményi támogatást is biztosít Nagy-Britannia. A műemlékek felújításától a világháborús emlékekről szóló könyvek kiadásáig számos lokális és személyes történeti örökséget feldolgozó önkéntes projekt zajlik a Local Heritage Initiative program jóvoltából.

A 2000 óta futó program keretében a helyi közösségek képviselői 3 ezertől 25 ezer fontig terjedő, lokális történeti értékek rendbetételét és bemutatását segítő projektekkel pályázhatnak. Évente több mint 1200 projekt kap támogatást, s ezek többsége önkéntesek munkájára építve a helyi történelmi nevezetességeket kelti életre.

A helyi kisközösségek múltbéli tapasztalatára építő programok a történeti örökség fontos és ápolásra talán leginkább érdemes részei, s a program célkitűzésében a hatalmas, összefoglaló igényű történeti megaprojektek mellett éppen a sokszínűségüknek kijáró tisztelet áll. A lokális lépték elismertetésért indított program keretében eddig összesen 23 millió fontot osztottak szét 1400 helytörténeti projektnek, lehetőséget teremtve arra, hogy ezek többsége be is épüljön az állampolgári ismeretek, a földrajz és a történelem tantárgyak helyi iskolai oktatásába.

A helyi közösségek emlékezete egyúttal beléphet a hivatásosaknak fenntartott tudományos kutatás és történetírás "fellegvárába" is. A helybeliek által értéknek, történeti örökségnek megismert tárgyi és emlékezeti emlékanyagot ugyanis gondosan összegyűjtik egy országos archívumba, és Nagy-Britannia gazdag és diverz múltértelmezéseinek szálai közé illesztik.

Részben olyan elfeledett mikroszintű történetek életre keltése a cél, amelyeket jelenleg elhanyagoltságuk vagy a teljes ismeretlenség óv meg a közérdeklődéstől. Persze igazi kuriózumok is találhatók köztük, mint a kenti csontkamra felújításának és bemutatásának ötlete, ahol például a Temzéből előkerült vizihullákat tárolták. Hasonlóan izgalmas a Nyugat-Dorsetben mára már alig ismert gyümölcsborokat újra feltáró és az egykori gyümölcsösöket is helyreállító akciókutatás, amelynek eredménye egy évente megrendezett Alma Napi Tea ünnepség ketetében meg is ízlelhető.

A változatos közösségi projektek tehát e sokféle lokális örökség megismerését olyan módon teszik lehetővé, hogy egyúttal hosszú távon is biztosítják az értékek hozzáférhetőségét, továbbélését valós környezetükben, történeti és kulturális vonatkozásaik kontextusában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár