2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egyiptomi tiltakozás a zsidó piramisépítők miatt

2007. március 7. 11:00

Egy kairói középiskolában használt tankönyv miatt Egyiptom és Izrael újra azon vitázik, hogy ki építette a piramisokat.

Végül a különbékéről vált ismertté

Zahi Hawass, az Egyiptomi Régiségek Főtanácsának vezetőjének felháborodását egy kairói középiskolában használt tankönyv váltotta ki, amely nem kevesebbet állít, mint hogy izraelita rabszolgák építették a piramisokat. Hawass szerint ugyanis "jól tudott, hogy az ókori egyiptomiak építették azokat, nagy állami beruházások keretében".

A főtitkár egyben azt is bejelentette, hogy a tankönyv miatt panaszt tesz a főállamügyésznél. Hawass az iskolában használt könyvet főként azért kritizálta, mert az azt sugallja, hogy a zsidók építették a piramisokat, és azt a tévhitet erősíti, hogy aki nem vett részt ebben, azt fizikailag is megkínozták.

A Kairó nyugati szélén álló piramisokról Egyiptom és Izrael között az izraeli delegáció 1977-es látogatásakor kezdődött el a vita. Akkor ugyanis az 1977-1983 között miniszterelnök Menahem Begin bejelentette: "Mi építettük a piramisokat".

Ezzel szinte azonnal hatalmas felháborodást váltott mi az egyiptomi történészekből és régészekből, és az egyiptomi sajtó is hosszú ideig tiltakozó írásokkal volt tele. Az 1978-as camp david-i megállapodás fátylat borított a piramis körüli ellentétekre is: Egyiptom elismerte a zsidó államot, Izrael pedig kivonult a megszállva tartott Sinai-félszigetről.

Az Egyiptomi Régészeti Hatóság, amelyet Hoszni Farouk kulturális miniszter vezet, hétfőn jelentette be, hogy megvizsgálják az amerikai rabbik kérését, miszerint állítsanak fel nemzetközi bizottságot az egyiptomi zsidó műemlékek - zsinagógák és temetők - felújításának felügyeletére.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár