2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Modern matematika a középkori mecsetekben

2007. március 1. 09:30

A 15. században olyan díszítő mintákat alkalmaztak, amelyeket a mai tudomány az úgynevezett kvázi - kristályos geometria kategóriájába sorol, és csak 30 éve ismer.

Scientific American című tudományos lap online kiadásában emlékeztet arra, hogy felfedezőjéről, egy brit matematikusról Penrose parkettának nevezték el a geometriai jelenséget. A mintázat lényege: bár egyes elemek ismétlődnek, a minta, mint egész, soha nem ugyanaz.

Peter Lu, a Harvard, és Paul Steinhard a Princeton Egyetem kutatója az iráni Iszfahán városának vallási épületein fedezték fel, hogy a tizenötödik századi mozaikok olyan komplex ornamentikát alkotnak, amely egyrészt különbözik a korábbi mozaikoktól, másrészt körzővel és mérőónnal aligha hozható létre.

Az iszlámban nagy hagyományai vannak a geometriai ábrázolásnak, azonban már a 13. században is keletkeztek olyan díszítések, amelyek sokkal bonyolultabbak a korábbiaknál. A perzsául girih elnevezésű mozaikok öt különböző formájú csempéből állnak, amelyekből ki lehet rakni tízszöget, ötszöget, hatszöget, rombuszt, vagy kristályt. A csempékkel az iszlám kézművesek számtalan mintát tudtak készíteni, erről tanúskodnak a mecsetek Törökország és Afganisztán között - mutat rá a Science című tudományos lap.

Robert Penrose brit matematikus Robert Ammannal együtt fedezte fel e különleges jelenséget, a sík lefedésének nem periodikus módját. A geometria egy ága a sík lefedésével foglalkozik, azzal, hogy síkidomok adott csoportjával lefedhető - e egy végtelen sík anélkül, hogy rések maradnának közöttük, vagy sem, s hogy milyen mintázat keletkezik. Periodikus fedésnek tekinthető például a hagyományos parketta, vagy kőburkolat.

Az úgynevezett Penrose-fedés, vagy Penrose-parketta aperiodikus, az idomok rendje nem ismétlődik, és alapvetően kétféle rombuszból áll. Ezek ugyanolyan oldalhosszúságú, de más szögű rombuszok. A Penrose-fedésnek sok érdekes tulajdonsága van, de döntő, hogy az idomok rendje sohasem ismétlődik - olvasható a Wikipédiában.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár