2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállították James Joyce kultikus regényét

2007. március 2. 17:00

James Joyce ír szerző születésének 125. évfordulója alkalmából az íróról készült fényképekből és életének epizódjait ismertető leírásokból nyílt kiállítás az Országos Idegennyelvű Könyvtárban (OIK).

Nagy Magdolna, a tárlat szervezője, az OIK munkatársa elmondta: a múlt évszázad legjobb angol nyelvű regényének tartott Ulysses szerzőjéről készült fotókat, műveiről és életéről szóló angol nyelvű leírásokat az Ír Nagykövetség bocsátotta az OIK rendelkezésére. Az idegennyelvű könyvtár belső udvarában 22 tabló mutatja be a hányattatott sorsú, világhírű író életét, dublini, párizsi, zürichi éveinek legfontosabb eseményeit.

Az OIK-ban március 30-ig megtekinthető fényképeket és dokumentumokat a magyar közönség már láthatta három évvel ezelőtt Szombathelyen - tette hozzá Nagy Magdolna. A Ulysses főhőse, Leopold Bloom ugyanis Szombathelyet jelöli meg elképzelt szülővárosaként. A városban alakult Magyarországi James Joyce Társaság évente Bloomsday-t szervez, tavaly pedig helyet adott a nemzetközi James Joyce-szimpóziumnak. A bibliotéka üvegtárlóiban az intézmény mintegy ötven címből álló Joyce-kötet gyűjteménye is látható. Egyebek mellett kiállítják az Ulysses egy különleges, dublini kiadású példányát, amelyet az Ír Nagykövetség adott kölcsön az intézménynek a tárlat idejére.

Joyce műveit az OIK-ban az elmúlt fél évben ötven alkalommal kölcsönözték ki - jegyezte meg Nagy Magdolna, hozzátéve, hogy az angol, magyar, német, olasz és francia nyelvű kötetek közül legtöbbször, harminchétszer az angol példányt vették ki. A legnépszerűbb mű az Ulysses, amelyet tavaly nyár óta huszonkilenc alkalommal kölcsönöztek ki.

James Joyce 1882. február 2-án született Dublinban. Első műve, Az ibseni új dráma című értekezés 1900-ban jelent meg Londonban. 1916-ban adták ki önéletrajzi regényét Ifjúkori önarckép címmel. Írországban játszódó történetei 1914-ben láttak napvilágot a Dublini emberek című kötetben. Joyce 1904-ben elhagyta Dublint, 1909-ben pedig végleg szakított szülőhazájával, amelynek nacionalizmusát, vallásos elfogultságát elutasította, legtöbb művében kritikusan ábrázolta. Az első világháború kitörése után a család Zürichbe költözött, ahol Joyce hozzálátott az Ulysses írásához.

Az Ulysses-ből először Amerikában publikáltak fejezeteket, a mű azonban közfelháborodást keltett, pornográfia vádjával be is tiltották egészen 1933-ig. 1920-ban Joyce-ék Párizsba költöztek, így a teljes mű - az Odüsszeia sajátos, modern változata - először itt jelenhetett meg 1922-ben. A regény egyetlen nap, 1904. június 16. története a három főszereplő - Leopold és Molly Bloom, valamint Stephen Dedalus - belső monológjain keresztül leképezve. Napjainkban is a világ több pontján tartanak június 16-án úgynevezett Bloomsday-t, tisztelegve az író emléke előtt. 1940-ben Joyce családjával együtt Franciaországból Zürichbe menekült, s itt halt meg 1941. január 13-án.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár