2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kopt szerzetes inspirálta a hieroglifák atyját

2007. március 6. 15:00

Fiatalon hunyt el

Felfedezését rögtön megosztotta a francia akadémia titkárával, a Dacier-nek küldött levélből pedig a többi tudós, és egész Európa megismerhette a felfedezést. Champollion a Rosette-i kő, egy obeliszk és az Abu Szimbel templomnál talált tekercsek segítségével arra is rájött, hogy a hieroglifák nem egy betűt, hanem betűcsoportokat jelölnek, s gyakran hiányoznak a magánhangzók.

Az Abu Szimbelnél talált papiruszok ráadásul különleges jelentőséggel bírtak, mert még a görög hatás előtti egyiptomi nyelvet őrizték, s a tekercsekben megtalálta Ramszesz fáraó nevét. Champollion két év alatt szinte az összes hieroglifát megfejtette, s arra is rájött, hogy az egyiptomiak piktogramokat is használtak. 1824-ben A hieroglifák pontos rendszere című könyvében tette közzé felfedezéseit, ebben az évben született egyetlen lánya, Zoraide is.

Champollion egész életét az ókori egyiptomi kultúra megismerésének szentelte, kutatásokat folytatott Torinóban, majd X. Károly őt nevezte ki a Louvre egyiptomi tárlatának muzeológusává. 1828-ban végre Egyiptomba is eljutott, a majd két éven át tartó expedíció eredményeit az Egyiptom és Núbia műalkotásai című négykötetes művében írta le, ami azonban csak halálát követően jelent meg.

Hazatérését követően az akadémia tagjává választották, 1831-ben pedig a College de France-ban az ő vezetésével alakult meg az első egyiptológia tanszék. A kiváló tudós mindössze 41 éves volt, amikor két szívrohamot követően 1832 márciusában meghalt. Befejezetlenül hagyott műveit, az Egyiptomi nyelvtant és az Egyiptomi szótárt fivére adta ki 1836-ban és 1841-ben. A tudós sírja a párizsi Pére Lachaise temetőben található.

Érdekesség, hogy az utóbbi években egy londoni egyetem professzora kutatásai során arra a következtetésre jutott, hogy arab tudósok már a X. században megfejtették a hieroglifák egy részét, sőt Abu Bakr Ibn Wahsijah X. századi kutatásai 1806-ban, Angliában meg is jelentek Egy rajongó sóvárgása a szimbólumok megértése iránt címmel. Ez azonban nem jutott el sem Champollion, sem pedig a szintén a kő megfejtésén dolgozó Thomas Young kezébe.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár