2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szélsőséges politikus támadja a szlovák-magyar közös történelemtankönyvet

2007. március 6. 08:45

Ján Slota elképzelhetetlennek tartja, hogy valaha is olyan közös magyar-szlovák történelem-tankönyv lásson napvilágot, amelyből az eddigitől más történelmet oktathatnának.

A Robert Fico kormányához tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke most arra reagált, hogy a Magyar Tudományos Akadémia és szlovák partnerintézménye, a SAV egyes történészei évek óta különböző szakmai fórumokon - egyebek között a magyar-szlovák alapszerződés értelmében működő szakmai vegyes bizottságban - közös tankönyv szemléleti alapjainak kialakítására törekszenek.

Ennek eredményeként az eddigiektől eltérő, a két nép közös történelmét árnyaltabban, hitelesebben leíró tankönyvet adhatnának a magyar, a szlovák és a szlovákiai magyar iskolák oktatóinak, diákjainak a kezébe, különös tekintettel a trianoni kérdés, valamint a szlovákiai magyarok II. világháború utáni jogfosztását törvényesítő Benes-dekrétumok megítélésére. Ennek a törekvésnek kedvez az az új körülmény is, hogy a német oktatási miniszter a közelmúltban fölvetette az európai uniós országok közös történelemtankönyvének szükségességét.

Ismerje meg, hogy milyen távolság nehezíti a közös tankönyv megszületését!
A magyarellenességének nap mint nap hangot adó Slota vasárnap nekiment a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) Történettudományi Intézetében dolgozó, a közös tankönyv megírására kész kutatóknak. Őket "marxista akadémikusoknak" nevezve kijelentette: a magyar és a szlovák történelemszemlélet az elvi ellentétek miatt összeférhetetlen, ezért semmiféle közös tankönyvnek nincs helye. Az SNS kezében levő oktatási tárca már íratja is a szlovák általános és középiskolákban majd használandó négy történelemtankönyvet.

Slota indoklása szerint közös tankönyv azért sem készülhet, mert tudnivaló, "hogyan ítéljük meg mi szlovákok azt, miképpen rohanták le az ősmagyarok Európát, s hogyan látják ezt maguk a magyarok". A "hasonlattal" is élő Slota szerint ez azért összeegyeztethetetlen, mert ugyanazt eredményezi, mint az, ha "valaki fehér embernek nézi a négert és fordítva, mert attól még nehezen tudunk abból holmi közöset" összeeszkábálni.

A pártvezér vasárnapi kardoskodása a kilencvenes évek első felének történéseit idézi, amikor az SNS még Vladimír Meciar kormányának volt a koalíciós partnere, és a kétnyelvű bizonyítványok betiltását kezdeményező Eva Slavkovská nevű SNS-es politikus kezében volt az oktatási tárca.

Slavkovská pártfogoltja, bizonyos Milan Durica tollából akkor olyan háromkötetes szlovák történelemkönyv látott napvilágot, amelynek szerzője nem csak a magyarellenes történelemhamisítás, de az antiszemitizmus és a holokauszt-tagadás szakmai vádját is kivívta, amiért munkájában a II. világháború alatt fennállt Hitler-csatlós, a háborús bűnökért utóbb kivégzett pap-politikus, Jozef Tiso fasiszta bábállamának korszakát a szlovák történelem legfényesebb időszakaként magasztalta.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár