2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Okosabb lett a lengyel misztikusok regénye

2007. március 7. 11:45

Messiások címmel hamarosan napvilágot lát Spiró György 1990-ben megjelent regénye, A Jövevény átdolgozott kiadása.

A Kossuth-díjas szerző elmondta: újra belemélyedt abba a 19. századi valós lengyel történetbe, amelyet annak idején A Jövevényben dolgozott fel. Olyanok forrásokat is elolvasott, amelyeket annak húsz évvel ezelőtti megírásakor még nem tartott fontosnak.

A változtatásokat sorolva megjegyezte, hogy néhány szereplőt elhagyott, néhány mellékszereplő azonban fontossá vált, karakterét alaposan ki kellett dolgozni. A könyv ugyanarról szól, amiről a '80-as években szólni akart. "Csak akkor még nem voltam elég okos" - fogalmazott Spiró György, hozzátéve, hogy a világ sokat változott, sok olyan részlet fontossá vált a lengyel misztikus szekta történetében, amit a '80-as évek végén nem talált annak.

Az író elmondása szerint a Magvető Kiadó gondozásában megjelenő új kötet összességében 16,5 százalékkal lett rövidebb a réginél, negyven százalékot kihúzott, és az új kutatások alapján átírta. A kihúzott részekkel kapcsolatban megjegyezte: a regény születésekor az emberek még ráérősen olvastak, beletemetkeztek egy könyvbe, akkor még lehetett hosszú, bonyolult, archaizáló mondatokat írni, a magyartól idegen igealakokat használni.

Az író felidézte, hogy két éve olvasta el újra a 19. századi lengyel történetet feldolgozó művét. Mint mondta, sok mindennel elégedetlen volt, unalmas, bonyolult, nehezen érthető részeket talált benne. "Ha én unom, akkor szegény olvasó hogy ne unná" - jegyezte meg Spiró György, aki úgy vélte: elhamarkodottan adta ki kezéből A Jövevényt, egy év munka még hiányzott belőle.

Az átírás alapfeltétele volt, hogy a mű valaha létezett szereplőkről szóló dokumentumregény - hangsúlyozta az író, kiemelve, hogy ha fikció lett volna, akkor nem tudott volna "lelkileg visszamenni". Spiró György leszögezte: korábbi művei átírásából nem csinál gyakorlatot. Mint mondta, vannak más művei is, amelyeket gyengének tart, de ez annyira fantasztikus történet, ami megérte a fáradtságot.

Színházi előadások számára a szerzők gyakran átírják műveiket, a regényirodalomban azonban ez ritka - vélekedett, hozzátéve ugyanakkor, hogy Csehov is átírta A manó című művét, s az új kötet Ványa bácsi címmel sikert aratott. Az 1990-ben megjelent A Jövevény és a március 7-én napvilágot látó Messiások című kötetek összehasonlítása "filológusi feladat", az olvasóknak Spiró György azt ajánlja, hogy csak az újat olvassák el. "Nagyon tanulságos őrületek vannak benne" - hangsúlyozta a Kossuth-díjas író.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár