2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A fotózásba volt szerelmes a Kodak alapítója

2007. március 13. 15:00

Önnek csak a gombot kell megnyomnia

A Kodak neki is látott a megvalósításhoz, a korabeli masinákhoz képest aprónak és könnyűnek tűnő kézi kamerába (ami kereken 25 dollárba került) száz felvételre elegendő nyersanyagot tettek, a tulajdonosnak pedig csak a zárat kellett felhúzni, exponálni, végül pedig továbbítani a filmet. A betelt filmet a géppel együtt vissza kellett a vállalatnak, amely postafordultával 10 dollár munkadíj felszámolása mellett visszaküldte a gépet és a kidolgozott képeket. Eastman találmánya révén mindenki fényképésszé válhatott, az amatőr fotósok tábora egyre szélesebbé vált.

Eastmannek a reklámokhoz és a menedzseléshez is jó érzéke volt, a Kodak a hirdetések és a cég jó hírneve révén hamar közkedveltté vált. Eastman volt az első, aki teljes állásban foglalkoztatott hirdetési szakembereket; `Ön megnyomja a gombot, a többi a mi dolgunk` - hangzott a vállalat szlogenje. A Kodak a 19. század végén már Európában is jelen volt, hatalmas feltűnést keltett a londoni Trafalgar téren 1897-ben megjelent elektromos (!) hirdetés, amely az azóta már híressé vált Kodak Lányt ábrázolta, csak éppen évente újabb és újabb masinákkal a kezében.

Thomas Edisonnal

George Eastman a 20. század tízes-húszas éveire Amerika egyik legtehetősebb üzletembere lett, aki vagyonából nagy összegeket fordított jótékony célokra. Zeneiskolát alapított a Rochester Egyetemen, Mr. Smith néven milliókra rúgó összeggel támogatta az Egyesült Államok egyik legnevesebb egyetemét, a Massachusetts Institute of Technologyt (M.I.T.), ahonnan egyébként több alkalmazottja is kikerült.

A híres műgyűjtő Eastman 1925-ben vonult vissza a vállalatvezetéstől, ezt követően "csak" az igazgatótanács elnöki tisztét látta el. Idős korára súlyos betegség támadta meg, összeszűkült a gerinccsatornája és fokozatosan lebénultak az idegei. A vállalkozó szellemű filantróp nem tudta elviselni a mozgásképtelenség gondolatát, ezért 78 éves korában, 1932. március 14-én önkezével vetett véget életének. Búcsúlevelében mindössze ennyit írt: "Elvégeztem a munkám, minek várni?"

George Eastman egyedül halt meg, soha nem nősült meg, nem alapított családot. Vagyonát a Rochester Egyetemre hagyta, a városban álló házát pedig 1949-ben múzeummá alakították, amely a fényképészet nemzetközi történetének ad otthont. Születésének századik évfordulóján az Egyesült Államokban postabélyeget bocsátottak ki a tiszteletére.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma - Pietsch Judit, Sajtóadatbank)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár