2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Bonhams nem tud a Seuso-kincs eladásáról

2007. március 14. 13:00

Nincs tudomása a londoni Bonhams aukciósháznak arról, hogy a brit tulajdonos eladta volna a Magyarország által is követelt Seuso-kincset.

A Bonhams névtelenül nyilatkozó egyik vezető illetékese azonban kedden az MTI-nek - a Seuso-kincs eladásáról szóló hírekre reagálva - úgy fogalmazott, hogy `legjobb tudomásunk szerint ilyen ügylet nem jött létre ... ezért e hírekhez nem is fűzünk kommentárt`. A Bonhams magas beosztású szóvivője hozzátette: `igencsak meglepőnek` találná, ha az adásvétel a ház tudomása nélkül történne meg.

A páratlan késő római ezüsttárgy-gyűjteményt tavaly októberben mutatták be a Bonhams londoni központjában zártkörű kiállítás keretében, külön meghívott szakmai közönség számára. Nem sokkal korábban a 14 darabos kollekciót birtokló Lord Northampton, aki negyedszázada kezdte darabonként felvásárolni a piacról a tisztázatlan múltú kincset, a brit sajtónak felfedte, hogy a gyűjtemény eladására készül, és az értékesítési folyamat kezdetének nevezte a londoni aukciós házban rendezett kiállítást.

A Bonhams kezdettől fogva hangsúlyozta, hogy az esetleges eladásban nem vesz részt, csak a szakmai kiállításnak nyújt otthont. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium azonban még a kiállítás előtt levelében tájékoztatta a Bonhams elnökét, hogy Magyarország évek óta komoly erőfeszítéseket tesz a Seuso-gyűjtemény visszaszerzésére. A magyar jogszabályok értelmében a kincsek a magyar állam tulajdonát képezik, erre figyelemmel a kormány tulajdoni igényét továbbra is fenntartja, és ezzel kapcsolatosan minden lehetséges jogi lépést megtesz - állt a tárca levelében.

Lord Northampton személyes képviselője a kiállítás helyszínén az MTI-nek októberben megerősítette, hogy a tulajdonos el szeretné adni az anyagot. A tavaly októberi kiállításon Lord Northampton szintén névtelenséghez ragaszkodó képviselője a kincsre bejelentett magyar tulajdoni igényt kommentálva az MTI-nek azt mondta: ma sem tudja senki, hogy a Seuso-kincs honnan került elő. Arra a kérdésre, hogy a magyar kormánnyal kapcsolatban állnak-e ebben az ügyben, a gróf képviselője annak idején határozott nemmel válaszolt, mondván: "legutóbb 5-6 éve" volt hivatalos kapcsolatfelvétel Magyarországgal.

Az MTI az eladásról szóló hírek nyomán most ismét megkereste Lord Northampton személyes képviselőjét, aki azonban elzárkózott bármiféle felvilágosítástól. Annyit megjegyzett ugyanakkor, hogy "híresztelések röpködnek" az ügyben.

A Sotheby's aukciós ház 1990-ben már megpróbálta értékesíteni a gyűjteményt, egy nappal azután azonban, hogy a kollekcióból rendezett New York-i kiállítást megnyitották, először Libanon, majd egymás után Magyarország és az akkori Jugoszlávia is kereseteket nyújtott be, azon az alapon, hogy a kincset az ő területükön találták meg, és a gyűjteményt vissza akarják kapni. Libanon végül ejtette igényét, Magyarország és a Jugoszlávia utódjaként perlő Horvátország keresetét pedig elutasította a New York-i esküdtszék, és a két ország a fellebbviteli bíróságon is pert vesztett.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma - Kertész Róbert, London)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár