2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállításokkal emlékeznek Batthyányra

2007. március 15. 12:00

Gróf Batthyány Lajos pisztolya, a cellájában használt börtönlámpás és priccsének véres darabja is látható a hamarosan megnyíló kiállításokon.

Az április 11-én nyíló kiállításokat az első felelős magyar kormány miniszterelnöke születésének kétszázadik évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév keretében rendezik meg. A két tárlat a Történelmünk korszakalkotója közös főcímet viseli.

Bodó József, a BTM főigazgatója elmondta: remélik, a tárlat is hozzájárul ahhoz, hogy Batthyány Lajos elnyerje azt a helyet a nemzeti panteonban, amelyre `méltán rászolgált`. Hozzátette, hogy a Budapesti Történeti Múzeumban számos olyan, Batthyány Lajoshoz (1807-1849) kapcsolódó műtárgyat mutatnak be, amelyek eddig ismeretlenek voltak a közönség számára, és amelyek új kutatások, illetve gyűjtemények feltárásának eredményei.

Basics Beatrix főigazgató-helyettes a tárlat elemei közül kiemelten szólt egy szelencéről, amelyben a politikus hívei azokat, a Batthyány priccséből származó fadarabokat őrizték meg, amelyek a miniszterelnök öngyilkossági kísérlete közben lettek véresek. A Batthyány Lajos miniszterelnök alcímű, október 30-ig nyitva tartó kiállításon számos festmény, szobor és más ereklye lesz látható - fűzte hozzá.

Szintén eddig ismeretlen műtárgyakat állít ki a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, amelynek főigazgatója, Holló József méltatlanul elfeledett kiváló államférfinek, kiváló katonának és hadseregszervezőnek nevezte a mártír kormányfőt. A tárlaton szerepel az a csappantyús szerkezetű pisztoly, amelyet Batthyány Lajos a miniszterelnökségről való lemondás után az őt meglátogató Pulszky Ferenc külügyminiszternek ajándékozott. Az erről szóló korabeli írás a fegyverbe vésve olvasható.

A magyar honvédség megszervezőjeként ismert politikus korából egy szablya is látható lesz, amelynek pengéjébe a szabadságharc mellett harcoló tisztek nevét vésték. Emellett korabeli honvéd zászlókat, festményeket és számos műtárgyat állítanak ki az összesen 230 tárgyat bemutató tárlaton. A Batthyány Lajos, a hadseregszervező alcímet viselő kiállítás október 14-ig várja a látogatókat.

A főigazgató szólt arról, hogy a tárlat ideje alatt, május 8-tól nemzetközi konferenciát rendeznek, amelyen Batthyány és a magyar hadügy címmel az 1848-as szabadságharchoz kapcsolódó legújabb kutatások eredményeiről folytatnak eszmecserét a szakértők.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár