2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Interneten a rabszolga-kereskedelem eltörlése

2007. március 22. 11:00

Az Abolition 200 címet viselő honlap legfőbb célja a rabszolga-kereskedelem eltörlésének 200 éves évfordulója kapcsán rendezett események koordinálása.

Az abolition200.org.uk címen elérhető oldalon naprakész híreket, programajánlót és egy diákoknak és tanároknak fenntartott, oktatási céllal megalkotott rész található. Ezen felül egy különösen gazdag linkajánlót és történeti áttekintést is kapunk. A honlap lehetőséget biztosít arra is, hogy a megemlékező eseményeket és rendezvényeket szervező csoportok akáronline is jelentkezhetnek, hogy a Nemzeti Lottóalap támogatásából részesülve megvalósítsák saját elképzelésüket. A múltbeli emlékezés mellett a szervezők persze mindenhol szeretnék felhívni a figyelmet a mai is élő ember-kereskedelemre és rabszolgaságra is.

Abolition 200

Az oldalt az angol Múzeumi, Könyvtári és Levéltári Tanács (Museums, Libraries and Archives Council - MLA) a 24 Hour Museum múzeumi portállal együttműködve készítette el, és azt a lottóalapok és örökségvédelmi szervezetek is támogatták. Az MLA tanácsadója, Asif Khan szerint "az új oldal nagyszerű forrás lehet a rabszolgaság kapcsán rendezett, országszerte tartott megemlékezések iránt érdeklődő családoknak, turistáknak és magánszemélyeknek". Elmondása szerint a múzeumok egytől egyig megjelentetik majd anyagaikat az oldalon, így mindenki időben értesülhet mindenről.

A rabszolga-kereskedelem eltörlésének kétszázadik évfordulóján tartott ünnepségek március 20-án az angol alsóházban tartott vitával vették kezdetüket. Az oldalról megtudhatjuk, hogy legközelebb március 25-én a hulli Wilberforce House Museum felújított épületet nyitják meg és ekkor veszik kezdetüket a Remembering Slavery 2007 kapcsán tartott rendezvények a Newcastle-i Discovery Museumban is.

A rabszolgaságot 1807-ben törölték el William Wilberforce összehangolt kampánya következtében. Az abolicionisták parlamenti ellenfelei közé tartozott sok befektető, politikus, arisztokrata, London városa és az anglikán egyház is, amely rabszolgákkal műveltettekaribi cukornád-ültetvényeit. Tavaly Tony Blair miniszterelnök "mélységes sajnálatát" fejezte ki Anglia részvétele miatt a "szégyenteljes" kereskedelemben, de a bírálók szerint a kormánynak végre nyilvánosan is bocsánatot kellene kérnie.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár