2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mussolini elmegyógyintézetbe küldte saját családját

2007. március 22. 12:30

Hamarosan mozifilm készülhet arról a nőről, akit az olasz fasiszta diktátor, Benito Mussolini megpróbált teljesen kitörölni a történelemből.

Mussolini és Ida Dalser házassága, illetve fiúk létezése 2001-ben vált széles körben ismertté, miután Marco Zeni történész kutatásai során rájött, hogy Ida Dalser nem csak ékszereit tette pénzzé, hanem a Trento melletti Sopramontében található szépségszalonját is eladta, hogy a balodali újságíróként tevékenykedő Mussolinit megsegítse saját lapja elindításában. Benito azonban végül elment az első világháborúba, és a nő többet nem látta viszont.

Dalser és a kis Benito

Mussolini hatalomra kerülése után a Vatikánnal való kapcsolatok rendezése közepette korábbi viszonya és törvénytelen gyereke politikailag vállalhatatlanná vált. A fasiszta hivatalnokok ekkor megsemmisítették az erről szóló dokumentumokat, de valahogy mégis fennmaradt egy bizonylat, amelyben Mussolini elrendelte, hogy fizessenek "feleségének, Ida Dalsernek és gyereküknek" kárpótlást. Dalser a leszerelő hadművelet ellenére sem adta fel, többször megpróbálta kikényszeríteni, hogy a diktátor ismerje el házasságukat és gyereküket.

Mussolini végső megoldása alapján végül 1926-ban letartóztatták, és elmegyógyintézetbe szállították Ida Dalsert. Hátralévő élete maga volt a rémálom: a szökéseken és újbóli letartóztatásokon túl élete célja fiának megkeresése lett, akit közben Sopramonte fasiszta rendőrfőnöke fogadott örökbe. Ida Dalser 1937-ben agyvérzésben hunyt el egy velencei intézetben. Fia öt évvel később lett öngyilkos egy Milánóhoz közeli elmegyógyintézetben.

A történetnek máig ható következménye lehet az olasz közéletben, hiszen Mussolini politikájának öröksége markánsan jelen van a hétköznapokban. Az egykori diktátor leszármazottja, Alessandra Mussolini ma az olasz jobboldal képviselője, a diktátort dicsőítő posztfasiszta Nemzeti Szövetség pedig egészen tavalyig Silvio Berlusconi pártjával alkotott kormánykoalíciót. A Mussolini-hívek pedig jelenleg nem kevesebbet szeretnének, minthogy rehabilitálják a jó családapaként megismert Mussolinit, akit szerintük csúnyán félrevezettek.

A filmet Marco Bellocchio rendezi, aki korábban Aldo Moro olasz miniszterelnök 1978-as meggyilkolásáról készített filmet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár