2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A NASA foglalkoztatta a náci rakétaprogram atyját

2007. március 22. 15:00

Peenemündétől Texasig

Miután 1943 augusztusában a szövetségesek lebombázták a peenemündei telepet, a rakétagyártás a Harz- hegység alagútjaiba került, itt a lágerek foglyai dolgoztak. 1944 tavaszán rövid időre letartóztatták azzal vádolva, hogy a katonai szempontoknál saját, űrhajózási becsvágyát tartotta fontosabbnak, munkáját csak a fegyverkezési miniszter Albert Speer közbenjárására folytathatta. 1944-45 telén von Braun rakétái Angliának tízezres veszteséget okoztak, de a 3000 kilőtt V-2 kétharmadát az angol légierő ártalmatlanná tette, így a `csodafegyver` nem tudta késleltetni az inváziót, sem befolyásolni a háború kimenetelét.

A háború után a német rakétaprogramból az amerikaiak ötven láda tervet, száznál több rakétát és magát von Braunt is megszerezték (de a szovjetek sem sokkal maradtak le tőlük). Von Braun maga kereste a kapcsolatot az amerikaiakkal, s tudása révén háborús bűnökkel vádolva is diktálhatott nekik. "A német folyékony-üzemanyaggal hajtott rakéták fejlesztésének polgári és katonai jelentőségének összefoglalása" című tanulmánya technikai részletek nélkül írta le tizenöt év eredményeit, így került száznál több tudóstársával az Egyesült Államokba.

Eleinte Texasban elszigetelten, megfigyelés alatt folytatták kísérleteiket, de 1950-ben a hadsereg alabamai kísérleti központjának igazgatójának nevezték ki, 1955-ben megkapta az állampolgárságot. Von Braun, akit mindig is az űrkutatás izgatott, 1952-ben nagy visszhangot kiváltó cikksorozatot publikált egy elképzelt űrállomásról. vezetésével fejlesztették ki a katonai célú Redstone rakéta módosításával az első amerikai műholdat pályára állító Jupiter-C rakétát.

1960-ban az amerikai Űrkutatási Hivatal, a NASA Űrrepülési Központjának vezetője lett, 1961-ben az ő Redstone rakétája emelte magasba az űrhajót, amelyben Alan Shephard, az első amerikai űrhajós elhagyta a Föld légkörét, s az ő tervei alapján épültek az 1969-es holdra szállás Saturn-rakétái is.

Von Braun 1970-ben a NASA tervezési részlegének vezetője lett, feljebb múltja miatt nem juthatott. A Mars-rakétához már nem kapta meg a várt támogatást, így 1972-től a Fairchild repülő- és űripari tervező cég alelnöke lett. Itt időjárás-jelző és tévé-műholdakkal, űrhajózási alkatrészek és szerkezeti anyagok előállításával foglalkozott, majd 1974-ben megalapította az Országos Űrkutatási Intézetet.

Fellépése, nyelvtudása médiasztárrá tette, cikkeket írt, előadásokat tartott az űrhajózásról. Több kitüntetést kapott, így 1977-ben a Nemzeti Tudományos Emlékérmet. 1977. június 16-án a Washington melletti Alexandriában halt meg. Von Braun megítélése ellentmondásos, tehetségét mindenki elismerte, de náci múltját sokan nem bocsátották meg neki.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma - Sajtóadatbank)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár