2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Várlexikont készítenek a romkutatók

2007. március 22. 16:00

Egyetemista éveiben kezdte meg a magyarországi várak, erődök és kastélyok kutatását a csepregi Dénes József. Azóta 7400 régi építményről gyűjtött össze adatokat.

`Még az ELTE bölcsésztudományi karának hallgatójaként kezdtem el a várak adatainak gyűjtését Nováki Gyula és Sándorfi György vezetésével. Azután már diplomás régészként, történészként magam folytattam ezt a nagyszabású munkát` - mondta Dénes József.

`Hatszáz várat személyesen is végig kutattam. Később pályázati pénzekből elindítottam egy önálló kutatási-feldolgozási programot. Jelenleg ott tartunk, hogy 7400 várról léteznek adataink, információink. Vármegyénként, a Kárpát-medence összes ilyen régi építményét feltüntettük. Ezek nyomára történelmi, írott és képi forrásokból, helyi szóbeli hagyományból vagy látható maradványokból bukkantunk.

Dedevár romjai

Nem csupán az 1918-ig fennálló történelmi Magyarország határain belül mozogtunk, de az oszmán hódítás előtti közös horvát-magyar országrész várait is megkerestük. A leendő Várlexikonban minden építményről - az őskortól az újkorig - térképrészletet, alaprajzot jelentetnek meg. Szerepelni fog az építő neve, az építés időpontja és a használat időtartama is. Nem csupán a klasszikus értelemben vett várakat mutatják majd be a több kötetes műben, de például barlangvárak, erődök, erődítések, földhalom várak és erődített templomok is láthatók lesznek majd ott.

A legizgalmasabb feladatok közé tartozik olyan várak feltárása, amelyekről csak a szájhagyomány emlékezik már. Ilyen például a soproni Macskakői vár, amelynek feltételezett helyét most is nyomozzuk"
- mondta a lexikon szerkesztője.

Mint mondta, külön tanulmányt írt Attila hun fejedelem egykori fapalotájának valószínű magyarországi helyszínéről. Ennek földrajzi helyét a mai Szentes közelében, egy mesterséges földhalmon fedeztem fel. Erre pedig úgy következtetett, hogy tanulmányozta Priszkosz bizánci követ és társai 453-ban ezen a tájon megtett utazásairól fennmaradt beszámolókat.

A már könyvkiadáshoz előkészített magyar várak fényképei, érdekességei, leírásai megtalálhatóak a Dénes József és társai által szerkesztett honlapon is. (www.varak.hu) Itt több mint ezer történelmi objektumunkról tudhatnak meg adatokat az érdeklődők.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma - Kuntz Zoltán)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár