2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kettős évfordulót ünnepel a magyar avantgárd atyja

2007. március 23. 08:45

A Kassák-kód címmel Érsekújváron csütörtöktől háromnapos nemzetközi rendezvényt tartanak a város szülötte, Kassák Lajos (1887-1967) író, költő, képzőművész születésének 120., halálának 40. évfordulója alkalmából.

Juhász R. József író a Szlovákiai Magyar Írók Társasága - a főszervező - képviseletében elmondta az MTI-nek, hogy csütörtökön délután az érsekújvári korzón megkoszorúzzák Kassák Lajos szobrát, majd a Művészeti Galériában 40 kortárs magyar, szlovák és cseh képzőművész alkotásaiból Tisztelet Kassáknak címmel kiállítás nyílik.

A Kassák Homage multimédia esten, pénteken hat országból érkezett avantgárd költők, performerek emlékeznek Kassák Lajosra, a magyar "kontextuális művészet" előfutárára. Ott lesz többek között Ladik Katalin, Szkárosi Endre, Michel Giroud, a francia avantgárd vers jeles képviselője, Anat Pick Izraelből, Nicola Frangione híres olasz hangköltő.

Mindemellett a szombat estig tartó szimpóziumon előad például Czeizel Endre genetikus, Sáry László zeneszerző, Zalán Tibor író, Csaplár Ferenc irodalomtörténész, Helena Markusková művészettörténész. Szó lesz a Ma című konstruktivista folyóiratról, amelyet Kassák Lajos szerkesztett 1916 és 1925 között.

A rendezvénnyel a szervezőknek az a céljuk, hogy a rendkívüli Kassák-jelenséget minél több oldalról megközelítsék, így a genetika, a zene, a képzőművészet, a szabadkőművesség és a szerkesztői tevékenység felől. A Kassák-kódot ezzel a programmal biztosan nem fogják megfejteni, de remélhető, hogy újabb részletek kerülnek felszínre munkásságáról - tette hozzá Juhász R. József.

A Kassák-rendezvény ideje alatt a látogatók két, eddig még nem publikált, magángyűjteményből kölcsönzött Kassák-kollázst és a művészről a Magyar Televízió archívumából kölcsönzött filmeket láthatnak.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár