2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Veszélyben az egyiptomi napisten spanyol temploma

2007. március 28. 11:00

Hatalmas üvegbúrával próbálják védeni a szélsőséges időjárástól az 1970-es években Madridba szállított egyiptomi templomot.

Amikor az i.e. 2. században Adikhalamani király a núbiai Debod városa mellett megkezdte Amon és Ízisz templomának felépítését, akkor biztos nem gondolta, hogy az épület egyszer elhagyja majd a forró és száraz Egyiptomot. Az épület hamar népszerű lett, és a Napistent hamarosan évente közel 150 ezren keresték fel a templomban. A Ptolemaioszok később további helységekkel bővítették a szentélyt, és az építkezést végül Róma uralma alatt fejezték be.

Egyiptom a templomot az Aswan gát építésekor tett műemlékvédelmi törekvéseiért cserébe ajándékozta Spanyolországnak. A mentőakcióban résztvevő Olaszország, Hollandia és Egyesült Államok szintén hasonló műemlékekkel gazdagodtak, ám a szakértők szerint ők csak jóval kisebb és jelentéktelenebb ajándékokat kaptak. A templomot akkor darabjaira szedték és Alexandriából Valenciába szállították, majd Madridban újra felépítették. Az ókori csoda hamarosan a spanyol főváros egyik legfőbb látnivalója lett, ám a szakértők szinte átszállítása óta aggódnak az állapota miatt.

A templom a Google világtérképén

Szerintük ugyanis a hideg, az eső és a légszennyezés egyaránt károsítja a templomot, aminek állapotán az sem javít, hogy nagyon szeles helyre épült. Szerencsére azonban a legértékesebb kövek az épület belsejében találhatók, így azokat egyelőre nem éri károsodás.

Tavaly ősszel Egyiptom 120 szakértője egy Tenerifében tartott konferencián hívta fel a figyelmet a templom azonnali megóvására. Az UNESCO is lépett az ügyben: a korábbi föld alá költöztetés helyett a legújabb tervek szerint az épületet a leginkább az védhetné meg, ha egy üvegkupolát emelnének fölé. A madridi örökségvédők jelenleg azon dolgoznak tehát, hogy a templom magasabb fokú kulturális örökségi védettséget kapjon, amely segíthet a további munkálatok felgyorsításában - számolt be róla az El País.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár