2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Legendás iszlám királyság Etiópiában

2007. március 30. 11:00

A francia régészek megtalálták Etiópia legendás iszlám királyságát, a három romvárost évek óta kutatták a szakemberek - jelentették be a hét elején.

Shoa vagy más néven Shewa királyságáról, amely a 10-16. század között kulcsszerepet töltött be a kereskedelmi utak kontrollálásában a keresztény területek és a vörös-tengeri muszlim kikötők között, az összes ókori és középkori szöveg megemlékezett, ám annak pontos helyét egész mostanáig nem sikerült meghatározni. A franci Nemzeti Tudományos Kutatóközpont (CNRS) régészei azonban sikerrel találták meg és tárták fel a három középkori iszlám város, Asbäri, Mäsal és Nora romjait a Rift völgyben.

Asbäri romjai

A Shewa királyság a 10. században nyerte el autonómiáját, és a 13. század végén került az Ifat szultanátus befolyása alá. A most megtalált három város az Ifat politikai irányítás előtt volt a királyság középpontja - mondta el a régészek vezetője, Francois-Xavier Fauvelle. Az általuk kiadott sajtóközleményből kiderül, hogy bár a terület ma sivatagos és száraz, a középkorban ott öntözéses gazdálkodást folytattak. A régészek megtalálták a mecsetek, lakóépületek, falak és különböző épületek néhol pár méter magas maradványait is.

Mäsal temetői

Asbäriban a szakértők rábukkantak egész Etiópia máig legnagyobb mecsetjének jó állapotban fennmaradt romjaira, amelynek falait arab feliratok borítják. Ezen kívül egy több hektáron elterülő temetőt is azonosítottak, amelyben több ezer sír található. Mäsalban csillagokkal és arab feliratokkal jelölt halotti várost tártak fel, Nora pedig egy igazi középkori városközpontot rejt, ahol az utcahálózat nyomai is előkerültek, és megtalálták egy mecset öt méteres falait is. A régészek több obszidián tárgyat is kiástak.

A felfedezett városok egy 11 kilométer hosszan elnyúló területen találhatók. A régészek jövőre szeretnék részletesen feltérképezni Nora városát és azt további ásatásokkal jobban megismerni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár