2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Emléktáblát kapott a zseniális szélhámosnő

2007. április 2. 09:30

Emléktáblát avattak annak a szélhámosnőnek, aki a 19. század első felében évekig egy maga által kitalált rejtélyes történet főszereplője volt.

Mary Wilcocks, aki - mint később kiderült - egy egyszerű devoni varga lánya volt, 1817 áprilisában a Bristol közelében lévő Gloucestershire-ben bukkant fel fekete ruhában, fején fekete turbánnal, holmija elfért egy batyuban, és valamilyen érthetetlen nyelven beszélt. Külföldről jött koldusnak nézték, és elvitték Samuel Worral elöljáróhoz, akinek a felesége befogadta. Annyit sikerült megérteni a jövevény szavaiból, hogy neve Caraboo, és hajón érkezett Angliába.

Caraboo a Disney szemével

Többet azonban nem tudtak kihámozni Caraboo szavaiból, mígnem a hölgy nyelvét állítólag értő portugál tengerész le nem fordította a lány történetének lényegét. Eszerint Caraboo hercegnő egy Javasu nevű szigetről származik, ahonnan kalózok elrabolták, és addig volt a hajójukon, amíg sikerült a Bristol-csatornába ugorva megszöknie.

Worralék ettől kezdve vendégeket hívtak, hogy eldicsekedjenek a náluk időző külföldi hercegnővel, az egzotikus Caraboo történetével, furcsa, érthetetlen nyelvével és különös viselkedésével. Hamarosan már az újságok is ezzel voltak tele, ám ez lett a Caraboo-történet veszte. Egy bristoli vendégfogadó tulajdonosa ugyanis meglátta a "hercegnő" képét az újságban, és felismerte benne azt a fiatal nőt, aki korábban nála lakott, és sokat szórakoztatta lányait egy kitalált nyelvvel.

Egy korabeli ábrázoláson

Caraboo hercegnőnek tehát befellegzett, ám annál inkább felvitte az isten az őt kitaláló Miss Willcocks dolgát: hamarosan valóságos népi hősként tisztelték, olyasvalakinek tartották, aki jól becsapta a felsőbb osztályokba tartozókat. Amerikába küldték, hét évet töltött ott, de azt kellett tapasztalnia, hogy a tengeren túl nem hősként, hanem megint Caraboo hercegnőként érdeklődtek iránta.

Ezért hazatért Bristolba, és utolsó öt évében abból élt, hogy piócákat adott el a városi kórháznak egészen 1864-ben, 75 éves korában bekövetkezett haláláig. Mary Willcocks 1994-ben újra híres lett: a Disney Caraboo hercegnő címmel filmet készített a történetből.

Brian Haughton történész történelmi alaknak minősítette Mary Willcocks devoni cselédlányt, mert - mint írta - olyan korban élt és cselekedett, "amikor a nőket másodrangú polgárokként kezelték, s a munkás származásúaknak gyakorlatilag semmilyen joguk nem volt. Mary Willcocks (ilyen körülmények között) tudott kitörni saját társadalmi osztályából, behatolni az előkelő világba, és felül tudott kerekedni a társadalom felső rétegein azok saját világában".

Bristolban, ahol Caraboo hercegnő a városi folklór részévé vált, kék emléktáblát helyeztek el tiszteletére. "Ilyen kék táblából most 47 van Bristolban, és Mary Willcocks talán nem olyan híres, mint mások, akik táblát kaptak, de ő az egyetlen, akiről egész estét betöltő film készült" - mondta el egy illetékes.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár