2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az ókori történelem eltűnhet az angol érettségi anyagából

2007. április 10. 16:15

Az ókori történelem eltűnhet a magyar érettséginek megfelelő angol A-level vizsgák anyagából, ha az idei év végén elfogadják a vizsgáztatói testület javaslatait.

Az angol OCR vizsgáztatói testület bejelentette az A-level (A-szintű) vizsgák tartalmának átalakítását, és a jelenlegi négy klasszikus tárgy - az ókori történelem, klasszikus civilizáció, görög és latin - helyett új modulok bevezetésére tettek javaslatot. Az új rendszerben az ókori történelem megszűnne önálló tantárgynak lenni, és a diákok helyette négy témakörből (latin, ógörög, klasszikus civilizációk és a klasszikus kor) választhatnának.

Az OCR ugyanis olyan témaköröket akar támogatni, amelyek a következő tíz évben is várhatóan népszerűek lesznek. A klasszikus kor téma szerintük nagyobb lehetőséget kínál a diákoknak a specializációra. "A diákoknak a forrásokat történelmi és kulturális kontextusban kell tanulmányozniuk. Azzal, hogy lehetővé tesszük számukra, hogy nyelvi és irodalmi tanulmányaikban a klasszikus kor más szempontjai is szerepet kapjanak, azt is elősegítjük, hogy könnyebben eljussanak a GCSE (10. évfolyam végén tett záróvizsga) szintről az A-levelig (érettségi), aztán pedig a felsőoktatásba vagy dolgozni" - mondta az OCR szóvivője.

A nyilvános vitát követő javaslatok azonban nem nyerték el Boris Johnson, felsőoktatási miniszteri biztos tetszését. "Az athéni demokrácia születése, és a római köztársaság birodalommá történő felemelkedése döntő szerepet játszott civilizációnk kialakulásában. Az ókori történelmet nem lehet egyszerűen a klasszikus civilizációval összevonni. Akkor azt is mondhatjuk akár, hogy az angol történelem megtanulható az angol nyelven és irodalmon keresztül" - állítja. Johnson véleménye szerint a diákok csak az ókori történelem tanulmányozása révén "ismerhetik meg megfelelő módon" a görög és római történetírók szövegeit, és a történelmi források használatát. Ha az ókori történelem eltűnik az A-level vizsga anyagából, az "egy újabb lépés Anglia általános elbutítása felé".

Az OCR adatai szerint 2006-ban az ókori történelmet 530, míg a klasszikus civilizáció témát 2350 diák választotta vizsgatárgyként. Görögből 183, latinból pedig 927 diák tett A-level vizsgát.
Véleménye szerint a döntés megalapozatlan volt, mivel a tárgyat választó diákok száma 2000 óta 300%-kal nőtt. "Nézzük csak a perzsa háborúk iránti hatalmas érdeklődést, valamint a Leónidaszról és a spártai hősökről készült film sikerét. Egyáltalán nem ésszerű, hogy a hivatalok akkor csökkentik a kínálatot, amikor nő a kereslet. A spártaiak civilizációjuk megóvásáért harcoltak - így teszünk mi is."

Bevezetése előtt azonban az új rendszert jóvá kell hagynia a Képzési és Tantervi Hatóságnak. Ha ott is zöld utat kap, akkor a diákok már ez év végén elkezdhetnek készülni a 2008-as új vizsgákra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár