2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vitatják a zágrábi Van Gogh eredetiségét

2007. április 16. 17:45

Még nem bizonyított, hogy Vincent Van Gogh (1853-1890) holland festőnek a zágrábi Mimara Múzeumban talált képe eredeti lenne - mondta el Darko Glavan, a múzeum szóvivője.

A dpa német hírügynökség szerdán a szóvivőre hivatkozva közölte, hogy Van Gogh-festményt találtak a múzeum raktárában. Ebből azonban mostanra kiderült, hogy csupán annyi az igazság: eddig egyedül csak John Sillevis, holland Van Gogh szakértő állította, hogy a kép eredeti.

A múzeum

Darko Glavan az MTI-nek megerősítette, hogy a kép eredetvizsgálata még tart, és egyetlen szakértőre hivatkozva még nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy Van Gogh az alkotó. A múzeum tavaly ősszel rendezett nagy kiállítást Hágai kör címmel a 19. századi holland festészetről, akkor már közzétették a festményt, és azóta is tart az azonosítási procedúra - tette hozzá a szóvivő.

Mindemellett Stefan Koldehoff kölni Van Gogh-kutató, a művész életrajzának írója a dpa hírügynökségnek azt mondta, hogy rendkívül gyanakvó a Mimara Múzeum gyűjteményét illetően. Már korábban bebizonyosodott ugyanis, hogy az 1987-ben megnyílt, és Ante Topic Mimara (1898-1987) műkereskedő gyűjteményére alapozott múzeumban sok kétes eredetű Rembrandt, Michelangelo, Vermeer és Rafael-festmény van. "Több szakértő egybehangzó ítélete szerint a Mimara Múzeum képgyűjteményének 95 százaléka hamisítvány" - hangoztatta lesújtó véleményét Koldehoff.

A múzeum névadója 1921-ben kezdett műtárgygyűjtésbe. A II. világháború után a jugoszláv katonai misszió tanácsadója volt Berlinben és Münchenben. A delegáció a Jugoszláviából elhurcolt műkincsek visszaszerzéséről tárgyalt. Ante Topic Mimara Josip Broz Tito egykori jugoszláv elnök legbelső köreihez tartozott. A több mint 3000 műtárgyból (képek, antik- és távol-keleti tárgyak, szobrok) álló gyűjteményét 1972-ben adományozta szülőföldjének. Ő maga Salzburgban élt, de gyakran fölkereste Zágrábot.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár