2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Turisztikai együttműködésről állapodtak meg a királyi városok

2007. április 16. 18:30

A `királyi városok` - Esztergom, Székesfehérvár, Tata és Veszprém - vezetői turisztikai együttműködésről, fejlesztési projektek megvalósításáról írtak alá megállapodást pénteken Veszprémben.

Az integrált fejlesztési projekt a négy város történelmi és kulturális hagyományaira épülő turisztikai vonzerő-fejlesztéseknek az összehangolását és megvalósítását célozza - mondta az ünnepélyes aláírást követően Debreczenyi János, Veszprém polgármestere. A megállapodás tartalmazza a közép-dunántúli régió turisztikai útvonalának kialakítását, a marketing feladatok összehangolását és a turisztikai fejlesztési pályázatokon való közös részvételt is.

Debreczenyi János elmondta: Veszprémben a vár további helyreállítása, szépítése a meghatározó cél. Felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani ünnepség színhelye, a várbeli Dubniczay-palota is nemrég újult meg 850 millió forintos állami támogatással. Rámutatott: gazdag történelmi és természeti értékek vannak Veszprémben, amelyek megőrzése és a közös pályázati programba való beépítésük döntő jelentőségű.

Ennek ellenére sem a pályázati siker az értékmérő, hanem az, hogy a lakosság jól érzi-e magát a településén, avagy visszajön-e Veszprémbe a turista - hangsúlyozta a polgármester. Pál Béla, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke az ünnepségen hangsúlyozta: a négy várost összeköti a múlt, a jelen és immáron a jövő is, s a szerződésük "mérföldkő és példaértékű". Szerinte a Közép-Dunántúl egyik fő vonzereje a turizmus, s ez Magyarország harmadik legjelentősebb idegenforgalmi régiójáról.

A fejlesztési tanács elnöke rámutatott: a régióban 2013-ig a városközpontok fejlesztésére több mint 20 milliárd forint, turisztikai fejlesztésekre pedig közel 30 milliárdnyi pályázati pénz áll rendelkezésre. Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár polgármestere hangsúlyozta: "királyi sétára", történelmi időutazásra invitálja látogatókat az ezer éves városban, Szent István városában, Alba Régiában. Emlékeztetett arra, hogy Székesfehérvár volt a magyar királyok koronázó és temetkezési helye, ez a város őrzi sok szent ember lábnyomát, s "nekünk kötelességünk - s nem csak a fehérváriaknak, hanem minden magyarnak - ezen emlékeket ápolni".

A polgármester elmondta: elsődleges a nemzeti emlékhely kialakítása, mely a Szent István Bazilika romjain épül fel (itt lesz majd a Bazilika Múzeum), a városház téren fény és hanghatásokkal idézik majd fel a történelmi múltat, a Magyar Király Szállónál lévő területen pedig felépítik maketten a 16. századi Székesfehérvárt, illetve kialakítanak itt egy történelmi kalandparkot is.

Knapp János Pál, Esztergom alpolgármestere elmondta: a város "séta projektje" lényegében a Várhegy és a Széchenyi tér összekötését jelenti a Kis-Duna sétányon keresztül, a Török bástya újjáépítésével, de felújítják a prímási palota előtti teret és több sétálóutcát is. Michl József, Tata polgármestere azt hangsúlyozta, hogy város- és turizmus-fejlesztési tervüknek a történelmi városközpont rehabilitációja áll a középpontjában, kiemelten az Esterházy-kastély és a tatai vár felújításával, valamint az angolkert rendbetételével.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár