2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Saját utat járt a dinasztikus kommunizmus atyja

2007. április 17. 15:30

Kilencvenöt éve, 1912. április 15-én született Kim Ir Szen, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság 1948-tól haláláig teljhatalmú kommunista vezetője.

A KNDK teljhatalmú ura

Kim Ir Szen Kim Szong Dzsu néven látta meg a napvilágot Phenjan közelében egy paraszt három fia közül a legidősebbként. A család a japán megszállók elől Kínába menekült, Kim itt járt iskolába. `Felforgató tevékenység` miatt 17 évesen letartóztatták, szabadulása után japán-ellenes gerilla csoportokban harcolt.

1931-ben lett a kommunista párt tagja, egy jobbára koreaiakból álló partizánegység parancsnoka és vette fel a Kim Ir Szen nevet. 1941-ben Szibériába szorították vissza, ahol a szovjetek kiképzőtáborba küldték `Jurij Irszenovics Kimet`. Innen 1945 szeptemberében a Vörös Hadsereg őrnagyaként bukkant fel újra - az észak-koreai gyerekek még ma is azt tanulják, hogy ezalatt is hazájában harcolt a japán ellenség ellen. A szovjetek azt a feladatot adták neki, hogy szervezze meg az átmeneti kormányt az általuk megszállt Koreában.

1948-ra vált nyilvánvalóvá, hogy a szovjetek és az amerikaiak ellentétei miatt nem lehetséges a félsziget újraegyesítése. Kim 1948. szeptember 9-én, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság kikiáltása után hivatalosan is miniszterelnök lett, ezt a funkciót 1972-ig töltötte be, majd az államfői posztra emelte magát. 1949-ben a népi demokráciák mintára egyesülő, egyetlen pártként megmaradt Koreai Munkapárt vezetője is lett.

A következő évben Sztálin engedélyével és segítségével megtámadta Dél-Koreát, seregei néhány hónap alatt majdnem az egész országot elfoglalták. Az amerikaiak vezette ENSZ-erők ellentámadása azonban visszavetette őket, Kim csak a kínai intervenciónak köszönhetően maradt hatalmon. Az 1953-ban megkötött tűzszünet véglegesítette Korea megosztottságát.

A KNDK teljhatalmú vezetőjeként Kim könyörtelenül és gyorsan leszámolt potenciális ellenfeleivel, bevezette a szovjet típusú tervgazdálkodást, államosította az ipart és kollektivizálta a mezőgazdaságot, hatalmas hadsereget tartott fegyverben. Az évekig kritikátlan szovjetbarát Kim a hatvanas években kihasználta a kínai-szovjet viszony romlásában számára rejlő lehetőségeket és fokozatosan függetlenítette magát. Meghirdette az önellátás, a "dzsucse" eszméjét, országát fokozatosan elszigetelte a világ többi részétől, ezzel egy időben példátlan, még Maóhoz és Sztálinhoz sem fogható személyi kultusz alakult ki körülötte.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár