2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nyilvános lett a brit földbirtokok adatbázisa

2007. április 19. 11:45

Elsők: Norfolk, Lancaster, Durham, Cornwall

Edward Fitzalan-Howard
Norfolk jelenlegi hercege, Edward Fitzalan-Howard, a 18. norfolki herceg, 2002-ben apjától, Miles Stapleton-Fitzalan-Howard 17. norfolki hercegtől vette át ezt a címet. A mintegy 6720 (16 000 acre) hektárnyi katolikus birtok Arundel Castle körül terül el, és a legnagyobb Sussexben. A herceg Sussexen kívül még kb. 12600 hektár (30 ezer acre) földterületet birtokol, amelyet sohasem jegyeztek be. A herceg szóvivője kijelentette, hogy a herceg együttműködik a földhivatallal, de azt nem tudta megmondani, mennyi munkára lesz szükség a földek összeírásához.

A Lancasteri hercegség 1265-ben jött létre, amikor III. Henrik király fiának, Edmundnak ajándékozta ezt a földterületet. A 341 millió fontot érő birtok Lancaster mindenkori hercegének tulajdona. A 18700 hektáros terület szétszórva fekszik Angliában és Walesben, hozzá tartozik a londoni Savoy birtok, a yorkshire-i Goathland birtok, számtalan városi terület, történelmi épület, mezőgazdasági és természeti szépségekben gazdag terület.

Duchy of Lancaster

A hercegséget a következő két év folyamán veszik nyilvántartásba, amibe beletartozik majd a Salwick és a Myerscough birtok is (1100 hektár). Vyrner Speakman, a földhivatal szakértője, már évek óta foglalkozik a hercegséggel: "Javasoltam egy módszert a szerteágazó hercegség területének összeírására, amit készséggel megfontoltak. Szintén hajlottak arra, hogy elfogadják, a nyilvántartás jobban védi majd érdekeiket."

A durhami székesegyház és a hozzá tartozó területek feltérképezésére is sor kerül a programban. A káptalan a Tees és a Tyne folyók között elterülő egyházmegye mintegy 1000 hektárnyi területét birtokolja, amelybe beletartozik az első székesegyház földje is a durhami központi félszigeten.

Durham katedrális

Bár a katedrális 900 évvel ezelőtti építése óta a tulajdonos nem változott, a káptalan úgy döntött, hogy a földhivatal felmérheti a területet. "A durhami székesegyház tulajdonjoga már évszázadok óta fennáll. Mivel semmi kétség nem merülhet föl a tulajdonlással kapcsolatban, a bejegyeztetés csak megerősíti azt, és lehetőséget nyújt az esetleges későbbi tranzakciók lebonyolítására. A káptalan azonban semmilyen eladást nem fontolgat"- állítja Jon Williams a káptalan képviselője.

Duchy Originals

A cornwalli hercegség 54764 hektár nagyságú területe 23 megyében fekszik, elsősorban Anglia délnyugati részén. A hercegséget III. Edward király hozta létre 1337-ben fia és örököse, Edward, a fekete herceg számára. Ma a walesi herceg magánvagyonát gyarapítja (tavaly 14,1 millió font bevételt hozott). A birtokból származó bevétel utáni adózás önkéntes. A birtok értéke jelenleg 561 millió font. Felmérése már 2003 óta folyik, és a munka felét már elvégezték. 2006 nyarára teljesen elkészült Dartmoor és a Scilly szigetek feltérképezése. Azt azonban nem árulták el, a birtok mekkora területe került már nyilvántartásba, és Károly herceg mekkora területet kíván még regisztráltatni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár