2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bocsánatkérést vártak az angol királynőtől Virginiában

2007. május 7. 10:00

A demokrácia bölcsője helyett a rabszolgaság kezdete

A The Christian Science Monitor című amerikai konzervatív lap szerint Jamestown és Amerika az elmúlt fél évszázadban alaposan megváltozott, felnőtté vált, hajlik arra, hogy önvizsgálatot tartson, önmagával szemben kétségeket ébresszen. A James folyó partján idén először nemcsak a múlt derűs oldalát, hanem a sötét emlékeket is bemutatják - írta az újság összehasonlítva a mostani ünnepségeket az 50 évvel ezelőtti évfordulóval.

Mint Peter Wallenstein, a blacksburgi Virginiai Műszaki Egyetem történészprofesszora fogalmazott, Jamestown ma már nemcsak az amerikai demokrácia bölcsőjének, hanem a rabszolgaság kezdetének is a jelképévé vált, ezért nincs ok a felhőtlen ünneplésre.

Az évforduló fontosságát jelzi, hogy Dick Cheney alelnök és Sandra Day O'Connor, aki 25 éven át volt a legfelsőbb bíróság tagja, kísérte el pénteken II. Erzsébetet a helyreállított Jamestown településre. Hmarosan George Bush is ellátogat a Chesapeake-öbölhöz, ahol annak a három vitorlás hajónak a hű mását is megtekinthetik az érdeklődők, amelyek fedélzetén az első 104 angol telepes Amerikába érkezett.

Jesse Jackson és Al Sharpton híres fekete polgárjogi harcosok februárban kemény hangnemben szóltak Jamestown múltjáról. Doug Phillips, a jamestowni "ünnepségeket" szervező egyik vallásos szervezet, a texasi Vision Forum vezetője szerint ez az első olyan évforduló az Egyesült Államok történetében, amely miatt az amerikaiak szégyenkezhetnek.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár