2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

2700 éves ruhadarab Görögországból

2007. május 11. 11:00

2700 éves ruhadarabot találtak a görög régészek egy argoszi sírból előkerült réz urnában. A szakértők szerint a különleges temetkezéssel az Iliászban megénekelt hamvasztásokat másolhatták.

A megsárgult anyagot az Argosz városától délre folytatott ásatásokon egy urnában találták meg - jelentette a görög kulturális minisztérium. Az ásatást vezető régész, Alkisztisz Papadimitriou szerint `ez egy különösen ritka felfedezés, hiszen egy nagyon könnyen lebomló anyag került elő a múltból`. Szerinte eddig alig találtak ilyen leleteket a korból.

A réz urna

Papadimiriou elmondása szerint a ruhaanyagot a réz korróziója mentette meg, amely megölte a mikrobákat. Az igen értékes és törékeny leletet az athéni régészeti múzeum szakértői vették kezelésbe, akiknek első feladata annak megóvása lesz, majd laboratóriumi tesztekkel vizsgálják meg az anyag összetételét és szövési technikáit.

Az urnában kiszáradt gránátalmát is találtak, amelyet az alvilág isteneinek ajánlottak fel a görögök, illetve emberi csontok és hamu maradványai is előkerültek, amelyek egy i.e. 7. századi hamvasztásból származnak. Az ásatás érdekességét az adja, hogy a helyszínen talált féltucat sír közül is ez volt az egyetlen hamvasztásos sír.

A hamvasztás nagyon szokatlan volt Argoszban, és a régészek szerint ebben az esetben egy tehetős polgár a Homérosz által megénekelt temetéseket akarta utánozni. Az i.e. 8. században megszületett Iliász és Odüsszeia ugyanis komoly népszerűségnek örvendett a korban, és az abban bemutatott, a divatból már rég kiment szokások sokak fantáziáját inspirálhatták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár