2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gyűrűvel köszöntötték Görgeyt a tavaszi hadjárat főtisztjei

2007. május 18. 17:00

Kamarakiállítás nyílt a Magyar Nemzeti Múzeumban azokból a magyar vonatkozású műtárgyakból, amelyeket az OKM külön támogatásával vásárolt meg az intézmény.

Kovács Tibor főigazgató elmondta: a tárlaton azokat a magyar vonatkozású műtárgyakat mutatják be, amelyeket az elmúlt évben az OKM-től kapott, 8,5 millió forintos külön vásárlási keretből szerzett meg a múzeum, részben régiségkereskedők segítségével, részben árveréseken. A Történelmi Újdonságok című kiállítássorozat részeként az így hazakerült műtárgyak első csoportját mutatják be - tette hozzá.

Nézze meg galériánkat a kiállított hungarikákról! 

A külföldön felbukkant, magyar vonatkozású tárgyi emlékek megvásárlására elkülönített keretből megszerzett többi műtárgyat másfél hónap múlva, a következő tárlaton láthatja a közönség. A főigazgató kitért arra, hogy a minisztérium az úgynevezett Hungarika-keretből biztosította azt az összeget a múlt év őszén, amelyből a kilenc műtárgyat megvásárolta a múzeum.

A most megnyílt kiállításon látható a "Görgey Artúr-gyűrű", amelybe az 1848-49-es szabadságharc főtisztjeinek nevét vésték. A gyűrűt Görgey Artúr hadseregparancsnoknak ajándékozhatták a tavaszi hadjárat egyik eseményére emlékezve a főtisztek. A műtárgyak között van továbbá egy koraújkori, korona alakú női ékszer, amelyet több smaragd, édesvízi gyöngy és színes tűzzománc díszít. Látható egy 10 forintos kincstári utalvány, az úgynevezett Almássy-bankó korabeli hamisítványa is, az 1850-es évek elejéről.

Kovács Tibor elmondása szerint a megvásárolt műtárgyak közül az az aranyozott ezüst kápaveret az egyik legnagyobb értékű, amely valószínűleg a 12-13. század fordulójáról származik; 2,6 millió forintért jutott hozzá a múzeum.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A Görgey-gyûrû

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár