2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Évezredes divat a tatai várban

2007. május 21. 16:00

Évezredek divatját bemutató ékszer- és viselettörténeti kiállítás nyílt a tatai várban. A tárlat bronzkori, kelta, római és avar leleteken keresztül ábrázolja a viseletek, a divat változásait.

"A kiállítás anyaga jórészt a tatai Kuny Domokos Megyei Múzeum gyűjteményéből származik, olyan leletegyütteseket is bemutatunk - például a szómódi kelta temetőt - melyet a nagyközönség eddig még nem láthatott"
- mondta el Kisné Cseh Julianna, a múzeum vezetője.

A július elsejéig látható tárlat a viseletek, a textilfestés, a kozmetikai szerek és az ékszerkészítés alapjaitól kezdve kalauzolja a látogatót. Tablókon ismerhetjük meg a fémek megmunkálását, ásványmintákon mutatják be, milyen színekből választhatott a szemét kifestő előkelő római hölgy, de mellette láthatjuk a római sírokból előkerült üvegcséket, melyekben megőrizte színét a kétezer éves festék.

A bronzkor idejéből Tatáról és környékéről olyan nagytömegű lelet került elő, hogy a múzeum vezetője szerint a térségben valahol egy még feltárásra váró bronzműhely is működhetett. Az i.sz. első századból a római befolyás ellenére még most is nyomon követhetők a vaskori kelta népesség viseleti szokásai, akiknek gazdag leletanyagot adó temetőjüket Szomódon tárták fel.

Amikor a rómaiak Brigetióban (Szőny) a birodalom északi határát védő katonavárost hoztak létre, az Itáliából betelepedett népesség új ékszereivel, ruhatűivel, hajcsatjaival a távoli provinciában is elterjesztette a birodalom divatját. A kiállításon megcsodálható egy római ékszer-ládika, melyen a szemléltetés érdekében kívül láthatók a benne tárolt ókori pipere holmik.

A rómaiak után érkező avarok viseletét bizánci és germán hatások egyaránt alakították. Az avar divat változásait tatabányai, oroszlányi és nagyigmándi temetők leletanyaga alapján mutatja be a tárlat.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár