2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Virtuális örökséggé válnak a letűnt világok

2007. május 25. 13:00

A számítógépes grafika Szent Grálja

Jelenleg azonban még nem tudják megvalósítani az ilyen típusú kulturális örökséget. Rengeteg kutatásra van ugyanis még szükség ahhoz, hogy rekonstruálni és mozgóképpé tudják alakítani az egyes történelmi helyszíneket. A virtuális animáció megtekintéséhez szükséges szemüveg több mint 3000 dollárba kerül, és a hordozható számítógép egyelőre túl nehéz egy ember számára. `Olyan szemüvegre van szükségünk, amely csak 1 euróba kerül` - véli Magnenat-Thalmann.



A MIRALab nem új a szakmában és az ő nevükhez fűződik Pompeji virtuális örökségi programja is. A csapat a múzeum leleteiről virtuális másolatot készített, hogy közelebb hozza az itáliai város életét a Vezúv csaknem 2000 évvel ezelőtti kitörése előtt. "A romok megtekintése helyett bemehetünk egy tavernába, ahol freskókat, kenyeret és bort láthatunk, nézhetjük, ahogy az emberek latinul beszélgetnek egymással. A 3 dimenziós szemüveg és a zsebszámítógép segítségével részesei lehetünk az egykor volt mindennapoknak" - meséli Magnenat-Thalmann.

Efraimoglou egyetért azzal, hogy még sok a tennivaló. "Animációs figuráink egyelőre még nem tűnnek valóságosnak, ezért az emberi tényező szerepe minimális. A geometria nagyon bonyolult, így inkább úgy néz ki, mint egy videójáték, ahol az alakok nincsenek jól kidolgozva, és gépiesen mozognak. Nem olyan látványt szeretnénk, mint amit a Jurassic parkban, a Csillagok háborújábn vagy a Titanicban láthattuk. Tanítani akarunk. A számítógépek kapacitásának növekedésével a geometria is javulni fog. Ha visszatekintek a nyolc évvel ezelőtti kezdetekre, hozzáértésünk gyerekesnek tűnik. Nem tudtunk árnyékokat készíteni és a képek kartonpapírból készültek. Mára már sokat fejlődtünk, de még hosszú út áll előttünk. A fényképhez hasonló realizmus a számítógépes grafika utolsó szent Grálja."

A látogatók egyre növekvő száma bizonyítja a virtuális világ sikerét: csak idén márciusban ötezren látogattak el a Hellenisztikus Világ Alapítvány programjára. Az interneten böngészők számára egyelőre még nem elérhető a virtuális örökség, mert a házi számítógépek sávszélessége és feldolgozási sebessége ezt még nem teszi lehetővé. Amíg ez meg nem valósul, virtuális olimpiai kiállítást terveznek 2008-ban Pekingbe, majd négy év múlva Londonba. "Csak egy lemezre van szükség, amin minden rajta van, és egy hasonló készülékre a célállomáson. A többi már könnyű, a virtuális világban ugyanis bárhová elmehetünk."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár