2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rekonstruálják az első amerikai felfedezőutat

2007. június 5. 16:00

Amerika első települése, Jamestown 400. születésnapján az alapító John Smith-re is emlékeznek, aki 1608-ban egyszerű halászhajójával térképezte fel a Chesapeake öböl partjait.

A háromszögelésnek és a többszörös mérési eredményeknek köszönhetően John Smith olyan térképet rajzolt, amely sok ponton még ma is használható - állítják a Salisbury Egyetem kutatói, akik szerint az 1608-as utazás és az ott használt eszközök sok mindenben megelőzték a térképészet akkori színvonalát.

Michael Scott földrajztudós szerint a térképek elképesztően pontosak, `annak ellenére, hogy Smith egy kis hajóval járta be a feltáratlan területet. Képes volt a folyók legkisebb kanyarulatait is pontosan megrajzolni, és térképe olyan precíz, hogy még 100 évvel később is ezt vették alapul`.

Smith térképe Virginiáról

Smith 1608 júniusában járta be az öblöt, alig pár hónappal azután, hogy Pocahontas a legenda szerint megmentette őt a kivégzéstől. A felfedező 3 hónap alatt 2700 kilométeres utat tett meg csupán egy iránytű és halászhajója sebességmérője segítségével.

A kutatók szerint egy egyszerű, a part pontjait alapul vevő háromszögelési eljárással dolgozott, majd ennek alapján rajzolta meg a térképet. Smith adatainak pontossága a többszörös méréseknek köszönhető. A bizonyítékot jelentő feljegyzések Scott szerint a mai napig egy angol kastély levéltárában rejtőzhetnek.

Történészek, tanárok és földrajztudósok csoportja eközben nagy vállalkozásra készül: Smith egykori hajójának rekonstrukciójával és az általa rajzolt térképek segítségével jövőre szeretnék megismételni az utazást. A 121 napos felfedezőút során az egykori indián településeknél, és más fontos helyeknél állnak majd meg, előadásokkal és rendezvényekkel emlékeznek Észak-Amerika első feltérképezésére.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár