2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Multimédiával ünneplik a magyar-szovjet űrrepülést

2007. június 7. 08:00

A magyar-szovjet közös űrrepülés 27. évfordulója alkalmából rendezett emlékülés keretében mutatták be az Ember és a világűr című multimédiás kiadványt a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.

Az emlékülésen előadás hangzott el a 27 évvel ezelőtti űrrepülés máig is kevésbé ismert részleteiről, dokumentumairól, a tudományos programok egykori vezetői pedig az akkori projekteket elevenítették fel.

Farkas Bertalan dedikálta a kiadványt

Az Interkozmosz űrkutatási együttműködés keretében, 1980. május 26-án indult a világűrbe Farkas Bertalan és Valerij Kubaszov a Szojuz-36 űrhajó fedélzetén. A nyolc napos úton Farkas Bertalan a magyar kutatóintézetek által tervezett orvosbiológiai, fémtechnológiai, fizikai, távérzékelési és erőforrás-kutatási kísérleteket és megfigyeléseket hajtotta végre. 1980. június 3-án tértek vissza a Földre a Szojuz-35 űrhajó fedélzetén.

Az Ember és a világűr című multimédiás kiadványt Szilágyi Tivadar ezredes, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem egyetemi tanára mutatta be, aki munkatársaival két év alatt készítette el az egy CD-n és egy DVD-n egybegyűjtött anyagot.

A kiadvány magában foglalja a közös űrrepülés 25. évfordulója alkalmából elhangzott üdvözlőbeszédeket és a tudományos programról tartott előadásokat, de foglalkozik az űrdinamika legfontosabb kérdéseivel, valamint az űrrepülés elméletének néhány részletkérdésével. Az adathordozókon néhány, az űrkutatással kapcsolatos aktuális cikk, valamint az űrjog problémáival foglalkozó tanulmány, és más érdekességek is találhatók.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár