2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Botticelli-freskóra bukkantak Esztergomban

2007. június 8. 12:30

A szenvedélyes érzelmű reneszánsz zseni élete

Sandro Botticelli olasz festő 1444-ben vagy 1445-ben született Firenzében. A reneszánsz jellegzetes alakjának művészi pályafutása egy ötvösműhelyben indult, majd az 1460-as évek elején Fra Filippo Lippi tanítványául szegődött. Később feltehetőleg Verroccio mellett is dolgozott, majd 1470-től saját műhelyt tartott fenn. Az 1470-es évektől igen foglalkoztatott művésznek számított, elsősorban a Medici családnak és baráti körének dolgozik. Ez az időszak már kiérlelt stílusáról, a korszak szépségideáljának eszményítéséről, a figurák érzelmi telítettségéről, üde és harmonikus színhatásról tanúskodik.

Hasonló nőalakok a Primaverán

Az 1480-as évek elején születtek legjellegzetesebb munkái: a nagyszabású allegorikus kompozíciók. Ebben az időszakban festette egyik legismertebb művét, a Vénusz születését, s ekkorra datálják a Primavera (A tavasz), Pallas Athéné legyőzi a kentaurt című festményeit is. Botticelli elsősorban ebben az időszakban készült freskóin, de néhány későbbi művén is jellemző, hogy szinte szobrászian mintázta figuráit és mély térhatású építészeti környezetbe állította őket.

Az 1490-es évek művein a szenvedélyes érzelmek kavarognak, míg az 1500-1505 közötti festményein légiesen könnyed rajzosság az uralkodó. Az 1490-es évek második feléből már kevés képe ismert, a Judit, az Angyali üdvözlet változatai, a Keresztre feszített Krisztus Szt. Magdolnával a Savonarola halálát megelőző időszak látomásos nyugtalanságát tükrözik. Élete utolsó korszakában visszatért a racionálisabb, személytelenebb ábrázoláshoz, a keményebb rajzossághoz. 1510-ben hunyt el Firenzében.

Ismerős fejtartás

A korábbi reneszánsz hagyományokhoz való ragaszkodás, az ismétlődő megoldások, a szürkébe hajló színek művészetét visszavetették, egy időre feledtették festői nagyságát, amelyet a 19. század fedezett fel ismét. A Wikipédia Botticelli művei között mindössze négy freskót sorol fel, melyek mindegyike Olaszországban van: három Firenzében, egy pedig a római Sixtus-kápolnában található.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár