2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Veszélyben a törökországi álmessiás otthona

2007. június 14. 13:00

A dönme közösség ősi hagyományai

 
Az Agora Girisi 920 (mások szerint 940) alatt lévő romos ház valóban Sabbatai Cevi szülőhelyét rejti ? - teszik fel sokan a kérdést. Igen, legalábbis Dr. Cengiz Sizman, a sabbateanizmus szakértője szerint, aki a Harvardon szerzett doktori címet. Sizman több bizonyítékot is felsorol: 1925-ből és 1940-ből származó újságokat, amelyek arról számolnak be, hogy a házat "hívők látogatják", Abraham Galante, közismert történész 1935-ös könyvét, valamint John Freely 1961-es beszámolóját, amely szerint hívők egy csoportja gyertyát gyújtott és szertartást végzett az épületben.

Az 1990-es évekre azonban már csak igen kevesen végeztek itt szertartást, és a ház a környékével együtt egyre rosszabb állapotba került. Egyszer röviden feltűnt Michael Grosman francia nyelvű dokumentumfilmjében, de csak nagyon kevesen vették észre, hogy le akarják rombolni. A múlt hónapban Kapandjinak sikerült elérnie, hogy a hatóságok ideiglenesen elhalasztották a ház lerombolását. "Ma sem a zsidó sem pedig a sabbateista közösség nem kívánja felhasználni a házat" - mondja Sisman. A zsidók számára egy eretnek otthonát jelenti, akit ki akarnak törölni az emlékezetükből, a megmaradt dönme közösségben pedig még élénken élnek azok az emlékek, amikor őseiket árulóknak bélyegezték.

Mindennek ellenére, ha ez a ház tényleg az, aminek Sisman és Kapandji tartja, akkor a zsidó történelem egy fontos eseményének emléke. A dönme közösség ugyanis Cevi kora óta ugyanazon a helyen élt, és kialakította a saját hitét, liturgiáját, szertartásait, sőt még receptjeit is. Avraham Elqayam nemrégiben megjelent cikkében utal egy újabban felfedezett dönme szakácskönyv jelentőségére, a Zeek nevű online újság pedig folyamatosan közli Cevi imádságainak és himnuszainak fordításait.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy egy titkos közösség, amely mindig ugyanazon a helyen élt, pontosabban megőrizhette a történelmi emlékeit, mint azok a zsidók, aki hosszú évszázadok után tértek vissza a Szentföldre - írta a New York Times. Kapandji múzeumot szeretne berendezni a házban, bár tudja, hogy Ceviről nem lehet nyílt vitát folytatni a török társadalomban. Sisman szerint a házat a törökök számára kellene megőrizni az ország "multikulturális örökségének" bizonyítékaként.

Talán még a zsidók számára is jelenthet valamit a ház, Sabbatai ugyanis egy dinamikus, misztikus és haladó mozgalmat indított el, ahol elsőként kerülhettek nők a vezető pozíciókba, és amely megkérdőjelezte az addigi judaizmust. A mozgalom sokak szerint a cionizmus előfutára volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár