2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vadnyugat alulnézetből

2007. június 26. 14:00 Dombovári Ádám

Buffalo Bill, Wyatt Earp és az indián háborúk világa sokak számára csupán egy romantikus fantáziát jelent. A Vadnyugat történetét bemutató kötetben az egykori hétköznapokba kapunk bevezetést.

A művelődés- és társadalomtörténet-írás kedvelt témájául szolgál a "hétköznapok világa". Különösen igaz ez a mikrotörténelem térnyerése óta, amikor a vizsgálódások középpontjába a politika és annak "csinálói" helyett az absztrakt ember és személyes élete, mindennapi viszonyai, anyagi és szellemi kultúrája kerültek. A sokszor az intim szférába is betekintést nyújtó összefoglalások így különösen alkalmasak a történelem szélesebb, laikus közönség körében is érdeklődésre számot tartó népszerűsítésére. Mindezt - a téma és megközelítés jellegéből fakadóan hasznosítható - gazdag képi és egyéb illusztrációk segítik.

A népszerűsítő történelem különösen jól sikerült darabja Philippe Jacquin munkája. A szerző az amerikai (vad)Nyugat történetét próbálja meg "alulnézetből" bemutatni, az annak 1804-1806-ban kezdődő meghódítását követő, az indián ellenállás felszámolásáról híres bő egy évszázad tükrében. Jelképes záró dátumként Buffalo Bill 1917-ben bekövetkezett halálát választja, amely - Jacquin periodizációjában - egyúttal a "western" mítoszteremtés kezdetének időpontja is volt. Jacquin célja ennek a filmek és az irodalom által közvetített mítosznak az objektivizálása, a korabeli írott és anyagi források vizsgálata segítségével.

A szerző a kitűzött célt tisztességgel elvégzi: minden nagyobb fejezet korabeli forrásidézette, levélrészletekkel, beszámolókkal indít. A tíz főfejezetet (család és erkölcs, lakóhely és kényelem, ruha és test, étel és asztal, társadalom és közrend, kultúra és szórakozás, vallás és hit, a munka és kapcsolt részei, az ország és a helyváltoztatás, hadsereg és háború) bőséges - de nem indokolatlanul bő - illusztráció támogatja.

A standardnak tekinthető témák - az életciklus szakaszai, társadalmi rétegződés, elitek, kisebbségek, lakóhely, egészségügy, étkezési és öltözködési szokások, hiedelemvilág - mellett olyan profánabb és aktuális kérdések is feldolgozásra kerülnek, mint a férfiasság kultusza (és annak árnyoldalai: az önkielégítés és a homoszexualitás jelenléte, illetve tabu-jellege), patriarchális kapcsolatok, a prostitúció, nemi visszaélések (erőszak). De akár a rasszizmus (kínaiak, mexikóiak, írek), alkoholizmus és szesztilalom, az igazságszolgáltatás deviáns formái például a lincselés, a börtönügy, kivégzések, a társadalmi nyilvánosság formái és a természeti katasztrófák problematikája is idesorolható.

A kötet végén időrendi összefoglaló, térkép, bibliográfia (amely nem túl részletes, de legalább van) és filmográfia, valamint tárgymutató található.

Jacquin, Philippe: Hétköznapi élet Buffalo Bill korában. Ford.: Aczél Ferenc. Corvina, Bp., 2006. 191 o. (Mindennapi történelem sorozat)

A Hétköznapi történelem sorozat további kötetei:

Hétköznapi élet Horthy Miklós korában
Hétköznapi élet Kádár János korában
Hétköznapi élet a Napkirály korában
Hétköznapi élet Napóleon korában

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár